Rundveehouderij

Nieuws 2441 x bekeken 2 reacties

Energieverbruik per kilo melk gedaald

Het energieverbruik per kilo melk is in 2014 met 3% gedaald ten opzichte van 2005. Dat blijkt uit cijfers van het rapport 'sectorrapportage duurzame zuivelketen' van LEI Wageningen UR.

Deze daling is vooral gerealiseerd in de periode 2012-2014. Daarvoor was er nog een toename te zien in de periode 2007-2011. In die periode is een grote toename van het aantal bedrijven met een automatisch melksysteem, blijkt uit het rapport van het LEI.

Melkrobot

Op dit moment hebben de 25% best presterende bedrijven een elektriciteitsverbruik van 42 kWh per 1.000 kilo melk. De 25% minst presterende bedrijven zit iets boven de 71 kWh per 1000 kilo melk. Een van de verklaringen van de spreiding in het elektriciteitsgebruik is het wel of niet hebben van een melkrobot. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een automatisch melksysteem gemiddeld zo'n 20 kWh per 1.000 kilo melk meer elektriciteit verbruiken dan een conventioneel melksysteem.

Sector als geheel verbruikt meer energie

De totale hoeveelheid energie die in de melkveehouderij verbruikt, is overigens wel met 13% toegenomen.

Laatste reacties

  • agriholland

    Bij het rekenmodel energiescan dat via melkfabrieken circuleert gaat men uit van energie per kg melk. Dat betekent dat laagproductief melkvee in verhouding meer verlichting en dus energie per kg melk nodig heeft en daardoor zogenaamd slechter scoort op het gebied van energie.

    Uiteindelijk maakt elke ondernemer zijn keuze voor hoge of lage productie, elk met voor- en nadelen.

  • Peet1212

    Hoeveel boeren produceren hun eigen stroom en zijn daarmee geheel of gedeeltelijk energie neutraal???

Of registreer je om te kunnen reageren.