Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Emissieregels compliceren staluitbreiding

Eenvoudige uitbreiding van rundveestallen is lastig door het nieuwe Besluit Emissiearme Huisvesting. ‘Ondernemers lopen nu tegen grote managementproblemen aan’.

Het nieuwe Besluit Emissiearme Huisvesting maakt eenvoudige uitbreiding van rundveestallen lastig uitvoerbaar. Het nieuwe gedeelte aan een stal moet voorzien zijn van emissiearme vloeren en aparte mestkelders.  De Kamerleden Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop (beiden SGP) hebben over de situatie vragen gesteld aan de staatssecretarissen van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu.

‘Melkveehouders lopen nu tegen grote problemen aan’

Robert Kamphuis van het advieskantoor Van Westreenen in Barneveld en Lichtenvoorde zegt dat het definitieve Besluit huisvesting op een belangrijk punt is gewijzigd ten opzichte van het eerder gepubliceerde ontwerp. Het besluit is afgelopen zomer al van kracht geworden. Ondernemers lopen nu tegen grote managementproblemen aan, zegt Kamphuis.

Ontheffing nu beperkt tot al emissiearme stallen

In het oorspronkelijke besluit konden melkveestallen met maximaal 50 procent worden uitgebreid zonder toe hoeven voldoen aan nieuwe emissie-eisen. Die ontheffingsmogelijkheid is nu beperkt tot stallen die al emissiearm zijn. Kamphuis zegt dat die eis betekent dat niet alleen een andere vloer moet worden gelegd in het nieuwe deel van de bestaande stal, maar dat het ook consequenties heeft voor de aan te leggen mestkelders.

Aparte mestkelder en twee vloertypen in één stal

Dijkgraaf en Bisschop zeggen dat veehouders tegen forse managementproblemen aanlopen, bij voorbeeld doordat ze een aparte mestkelder moeten aanleggen en dat ze twee verschillende vloertypen in één stal moeten toepassen. De kamerleden vragen de bewindslieden om in overleg met de sector te bezien of het mogelijk en wenselijk is om de regeling aan te passen. Ze willen bovendien uitleg over de reden die achter de aanpassing van de regels zit.

Beheer
WP Admin