Rundveehouderij

Nieuws 6061 x bekeken 4 reacties

Boeren houden hun koeien vast

De melkveestapel blijft groeien door onzekerheid over invoering van fosfaatrechten voor melkvee.

Het vasthouden van koeien is goed te zien in het aantal slachtingen en in de gegevens van Identificatie en Registratie (I&R). De veestapel is in het afgelopen jaar fors gegroeid, terwijl het aantal slachtingen juist daalde. Het aantal vrouwelijke runderen ouder dan een jaar, gehouden in Nederland, steeg in de periode van 1 januari tot en met 1 oktober met bijna 107.000, een toename van 4,4%. Een grotere veestapel zou gewoonlijk leiden tot een hoger aantal slachtingen. Dit jaar niet. Het aantal runderslachtingen daalde van januari tot en met oktober met 6,5%.

Meer vraag

Naast het vasthouden van koeien melden veehandelaren ook dat zij een opleving van de vraag naar melkkoeien zien. Omdat het aanbod in Nederland van melkvee klein is door het vasthouden van vee − ook door stoppers − wordt veelal uitgeweken naar Duitsland en Denemarken. Melkveehouders die koeien kopen, doen dit omdat zij nog ruimte in de stal hebben en hopen dat dit nog van invloed is op de nieuwe regelgeving.

Compensatie lage melkprijs

Melkveehouders blijven doormelken en de melkveestapel blijft groeien. Oorzaak is de onzekerheid over de invoering van fosfaatrechten. Invoering in 2016 lijkt bijna onmogelijk. Boeren nemen het zekere voor het onzekere. Daar komt bij dat meer melken voor een deel simpelweg een methode is om de lage melkprijs te compenseren. Er komen fosfaatrechten die de omvang van de melkveestapel gaan beperken, dat is wel zeker. Maar wanneer en vooral hoe is nog volstrekt onduidelijk.

Groei

Uit de eerste CBS-cijfers over de vee-aantallen op 1 april blijkt dat zowel de melkveestapel als de varkensstapel met 3% is gegroeid. Als dat wordt doorgerekend in de landelijke fosfaatproductie, dan komt de fosfaatproductie in 2015 al uit op ruim 175 miljoen kilo. Dat is 2 miljoen boven het landelijke plafond dat is afgesproken met Brussel.

Laatste reacties

 • peter1939

  wat een onnozel verhaal om te denken dat fosfaatrechten obv toekomstige datum zouden worden bepaald...terwijl we nu al boven plafond zitten...2-7-2015 is de prikdatum.....

 • hooghoes

  Hier blijkt maar weer dat melkveehouders niet al te snugger zijn . En al helemaal geen ondernemer zijn .

 • Jaap39

  Het zou werkelijk bizar zijn indien er nog weer een datum bij zou komen.

  Waarschijnlijk Word van dit teveel aan vee enkel de melkprijs lager en de mestafzetkosten komend voorjaar extra hoog.

 • alco1

  Als mensen opgesloten zijn en dan weer in de bewoonde wereld komen zijn ze ook ontvreemd.
  Zo is het ook na het quotum tijdperk.
  Genoeg voer.
  Genoeg land voor je mest.
  Genoeg ruimte in de stal.
  Slechte slachtprijzen voor nog goed ter been zijnde dieren.
  Logisch toch dat er meer melk komt bij deze labiele wetgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.