Foto: ANP RundveeNieuws

Boeren betaald voor dempen leveranties

FrieslandCampina gaat leden-melkveehouders 6 weken lang €2 per 100 kilo melk extra betalen om de melkleveranties niet verder op te voeren of te beperken.

Deze oproep tot tijdelijke productiebeperking is nodig om de toevloed van melk in toom te houden. In december groeide de melkaanvoer met 2,6 tot 2,7 miljoen kilo per dag, ofwel met 14%  à 15% ten opzichte van december 2014. Het is ook een forse toename ten opzichte van november. Zou deze tendens doorzetten, dan komt de toename van de melkproductie in januari op zo’n 20% ten opzichte van januari 2015.

Pas half februari extra verwerkingscapaciteit

Met zo’n toename van de aanvoer was niet gerekend. Extra verwerkingscapaciteit komt pas half februari vrij. Dan kunnen met name de fabrieken in Borculo en Leeuwarden extra melk aan. Tot die tijd moet FrieslandCampina de melkstroom zien te beperken of elders te laten verwerken. Om die reden is ook met vrijwel alle grotere verwerkers in Nederland contact geweest over de vraag of zij ook melk van FrieslandCampina erbij kunnen hebben.

Foto: ANP

Foto: ANP

Romijn: spijtig dat extra melk niet goed valt te verwaarden

Voorzitter van LTO Melkveehouderij Kees Romijn kan de maatregel van FrieslandCampina begrijpen, maar vindt het jammer dat het nodig is. Hij bedoelt met deze opmerking dat hij het spijtig vindt dat de extra melk niet goed valt te verwaarden, niet dat hij vindt dat Nederlandse melkveehouders nu te wild melken. Romijn durft niet te zeggen of de door FrieslandCampina uitgeloofde bonus (€2.500 voor een melkveehouder met een jaarleverantie van 1 miljoen kilo op jaarbasis/125.000 kilo gedurende 6 weken) gaat werken. Hij constateert wel dat een melkveehouder de komende weken 5 tot 6% meer zou moeten melken om meer geld binnen te halen dan via de bonus.

Wiegersma: goedkoopste oplossing voor FrieslandCampina

Voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV Harm Wiegersma constateert dat de maatregel van FrieslandCampina gewoon de goedkoopste oplossing is voor het zuivelbedrijf. Extra melk lozen op de spotmarkt was duurder geweest, stelt hij. Bovendien was de enorme melktoevloed eenvoudig te voorkomen geweest, als de zuivelindustrie had geluisterd naar de European Milk Board, waar de NMV ook lid van is.

6,4% meer melk geleverd in 2015

De leden-melkveehouders van FrieslandCampina hebben in 2015 circa 6,4% (600 miljoen kilo) meer melk geleverd dan in 2014. Om deze melk te verwerken heeft FrieslandCampina in de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in extra verwerkingscapaciteit. Echter, vanaf november 2015 is de melklevering in een plotselinge stroomversnelling terecht gekomen. Alle verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina is daardoor bezet en de mogelijkheden om de boerderijmelk bij andere zuivelondernemingen te laten verwerken of direct door te verkopen aan andere afnemers zijn eveneens benut.

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Referentieperiode 13 t/m 27 december 2015

De referentieperiode voor de ‘melkgroeipauze’ is het tijdvak van 13 tot en met 27 december 2015. Melkveehouders die in de eerste 6 weken van het nieuwe jaar niet meer melken dan 7 keer de gemiddelde productie in de december-periode, ontvangen een vergoeding over de geleverde melk van € 2 per 100 kilo melk (exclusief btw).

De maatregel geldt niet voor leden-melkveehouders met biologische- of biologisch dynamische melk.

Beheer
WP Admin