Rundveehouderij

Nieuws 1808 x bekeken

Aandeel weidezuivel bij supers onder 25%

Het aandeel weidezuivelproducten bij Albert Heijn en Jumbo bedraagt niet meer dan 22% van het totale zuivelschap. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van dierrechtenorganisatie World Animal Protection Nederland.

In 2013 startte World Animal Protection met het tellen van weidezuivelproducten. In de tussentijd is het aandeel hooguit met twee procent gegroeid. Te weinig vindt de organisatie. In de telling worden alle producten meegenomen die het weidemelklogo dragen en biologisch zijn, en wanneer weidegang als aanvullende informatie op bijvoorbeeld kaas staat. Producten van Gijs, Den Elder, Familie Nijland, BoerenGilde en Zuivelmakers worden ook onder weidezuivel geteld, omdat dit kleinschaligere initiatieven zijn waar weidegang onderdeel van het concept is.

Nauwelijks verschil tussen AH en Jumbo

Tussen de twee supermarktketens is nauwelijks verschil gevonden. Binnen de ketens loopt het aandeel weidezuivel uiteen van 20 tot 26%. In de eerste twee jaar werd Plus nog meegeteld om een vergelijking te kunnen maken met ketens die het convenant Weidegang niet ondertekend hebben, maar omdat er nauwelijks verschil is met Albert Heijn en Jumbo heeft de dierenrechtenorganisatie Plus uit de telling geschrapt.

Op basis van deze cijfers stelt World Animal Protection dat de supermarkten zich niet aan hun rol in het Convenant Weidegang houden, namelijk het op commerciële basis aanbieden van weidezuivelproducten. In sommige productgroepen is er helemaal geen sprake van weidezuivelproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.