Rundveehouderij

Nieuws 2017 x bekeken 1 reactie

Situatie Vlaamse melkveehouders slechter dan in 2012

De situatie in de Vlaamse melkveehouderij is nu duidelijk slechter dan in 2012. Het absolute dieptepunt van 2009 is nog niet bereikt, maar als de melkprijzen verder dalen, zal het voortschrijdend bruto saldo komend kwartaal daar bij in de buurt komen.

Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, een instrument om de economische situatie van de melkveehouderij in kaart te brengen.

Laagste niveau in 6 jaar

De opbrengsten van melkveehouders in Vlaanderen zijn sinds het laatste kwartaal van 2013 continu gedaald. De afgelopen 2 kwartalen was de daling minder sterk dan ervoor, maar met een index van 88 liggen de opbrengsten op het laagste niveau sinds 6 jaar en ruim onder het gemiddelde van referentieperiode 2008-2012.

Variabele kosten stabiliseren

De variabele kosten zijn de laatste 4 kwartalen nauwelijks gewijzigd en schommelen rond een index van 106. De variabele kosten lijken zich daarmee te stabiliseren op een niveau dat hoger ligt dan het gemiddelde van de referentieperiode.

Kosten hoger, opbrengsten lager

Dalende melkprijzen zorgen voor een verder dalend actueel en voortschrijdend bruto saldo. De kosten blijven hoger dan de referentieperiode, terwijl de opbrengsten het laagste peil bereikt hebben sinds 2009. Daardoor daalt het actueel bruto saldo tot 72.

Aanhoudend slechte melkprijzen

De aanhoudend slechtere melkprijzen duwen het voortschrijdend bruto saldo in rap tempo verder omlaag. De index is gedaald tot 79. In 2012 lag het dieptepunt op 87 en in 2009 op 69. Bij een verder dalende melkprijs zal het voortschrijdend bruto saldo in het komend kwartaal in de buurt komen van dat in 2009.

Eén reactie

  • Vera Wijnveen

    dag Jan Willem, kun je me ook iets vertellen over de situatie in Wallonië? Ik volg Franse les, maar ben nog lang niet zover dat ik de Waalse media kan volgen. Het landgoed waar ik woon en werk, groot 76 ha. verhuurt 11 ha. aan een melkveehouder, onze buurman. Vandaar mijn interesse. Vriendelijke groet, Vera

Of registreer je om te kunnen reageren.