Securefeed erkend; einddoel nog niet bereikt RundveeNieuws

Securefeed erkend; einddoel nog niet bereikt

Veevoerborgingsorganisatie Securefeed voldoet aan de eisen die de zuivelsector eraan heeft gesteld. Dit hebben de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en Securefeed bekendgemaakt. Securefeed is echter niet het einddoel als het gaat om borging van diervoerder.

Daarvoor is een onafhankelijker mechanisme nodig, zegt Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina. Hiermee wil Boer niet gezegd hebben dat er de laatste jaren niets is gebeurd. Securefeed betekent een hele stap vooruit qua borging van veevoer, stelt hij. Er zijn meer garanties dat melkveehouders veilig en kwalitatief hoogwaardig voer krijgen. Securefeed is echter niet de laatste stap.

Securefeed volgend jaar van start

Securefeed telt per 1 januari naar eigen zeggen bijna 300 deelnemers. Daarmee kan het systeem per volgend jaar van start. Volgens een inventarisatie van inspectiedienst NVWA telt Nederland echter zo’n 2750 bedrijven die zich bezighouden met veevoerverwerking, -handel en -transport. Niet allemaal behoeve ze een volledige erkenning, maar onder meer loonwerkers die ook in mais handelen moeten zich veelal nog wel laten erkennen.

Koppeling aan buitenlandse systemen stuit op hindernissen

Met buitenlandse systemen, zoals het Belgische controlesysteem van Ovocom/Bemefa, is er nog geen uitwisselbaarheid van erkenningen geregeld. Over en weer zijn er hindernissen. Securefeed heeft moeite met het gebruik van gemedicineerd voer in België, iets wat in Nederland niet meer voorkomt. In België heeft men moeite met de verbrokkelde controleketen, de volgens de Belgen zwakkere communicatie en het ontbreken van onafhankelijke controle.

Beheer
WP Admin