Rundveehouderij

Nieuws 2779 x bekeken 7 reacties

Securefeed erkend; einddoel nog niet bereikt

Veevoerborgingsorganisatie Securefeed voldoet aan de eisen die de zuivelsector eraan heeft gesteld. Dit hebben de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en Securefeed bekendgemaakt. Securefeed is echter niet het einddoel als het gaat om borging van diervoerder.

Daarvoor is een onafhankelijker mechanisme nodig, zegt Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina. Hiermee wil Boer niet gezegd hebben dat er de laatste jaren niets is gebeurd. Securefeed betekent een hele stap vooruit qua borging van veevoer, stelt hij. Er zijn meer garanties dat melkveehouders veilig en kwalitatief hoogwaardig voer krijgen. Securefeed is echter niet de laatste stap.

Securefeed volgend jaar van start

Securefeed telt per 1 januari naar eigen zeggen bijna 300 deelnemers. Daarmee kan het systeem per volgend jaar van start. Volgens een inventarisatie van inspectiedienst NVWA telt Nederland echter zo'n 2750 bedrijven die zich bezighouden met veevoerverwerking, -handel en -transport. Niet allemaal behoeve ze een volledige erkenning, maar onder meer loonwerkers die ook in mais handelen moeten zich veelal nog wel laten erkennen.

Koppeling aan buitenlandse systemen stuit op hindernissen

Met buitenlandse systemen, zoals het Belgische controlesysteem van Ovocom/Bemefa, is er nog geen uitwisselbaarheid van erkenningen geregeld. Over en weer zijn er hindernissen. Securefeed heeft moeite met het gebruik van gemedicineerd voer in België, iets wat in Nederland niet meer voorkomt. In België heeft men moeite met de verbrokkelde controleketen, de volgens de Belgen zwakkere communicatie en het ontbreken van onafhankelijke controle.

Laatste reacties

 • wvb

  Meneer boer kan mooi praten maar ze halen ook melk uit Duitsland en Polen en daar kennen ze geen securefeed. En handel tussen boeren kunnen ze niet geborgd krijgen het hele securefeed is dus een wassen neus en enorme kostprijsverhoging voor de handel dus indirect ook voor de boer ook zullen er zo veel kleine handelaren de nek omgedraaid worden. De grote jongens lachen wel de omzet komt zo naar hen toe.

 • farmerbn

  Ik mag niet aan een fc-boer graan verkopen maar wel aan een handelaar die mijn graan in de silo blaast van die fc-boer.

 • mooi wark

  claimcultuur

 • tvdstok

  Ja en als een loonwerker mais verhandelt en dit op stam koopt en dan direct aan een boer verkoopt moet hij een dure Seucfeed erkenning hebben. Koopt de boer zelf en laat hij de loonwerker hakselen en transporteren dan mag dit wel. Ra ra wat is het nut.

 • daan1908

  Nee tvdstok dat is nou net de clou , ze , de Hiswa ( een deel van de fouragehandel ) en de Mengvoerboys hebben dit bedacht samen met NZO , alleen die snapt het nog niet . De boer mag helemaal niets meer , ja alleen nog bij de niet onafhankelijke Secure Feed leden kopen . Nou straks bepalen die de prijs van mais van de buurman .

 • daan1908

  Eigenlijk zegt Piet Boer dit: " Met het kwaliteitsborgingssyteem van veevoer stonden we aan de rand van de afgrond, maar met Securefeed maken we een grote stap vooruit.

 • Golden Touch

  Met het etiket van securefeed verkoop je schijn zekerheid omdat niet het produkt maar de firma de erkenning krijgt. Al koop je zakgeld van een secure goedgekeurde producent moet je als kleine tussenhandelaar ook € 2500 per jaar betalen om een aantal formulieren te laten controleren. Surefeed heeft nog veel teveel last van koudwatvrees en de echte misbruikers van verkeerd voer zijn met dit systeem niet te traceren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.