Rundveehouderij

Nieuws 12566 x bekeken 3 reacties

Rabo scherpt visie op melkveehouderij aan

Utrecht – De Rabobank gaat weidegang en andere investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn nog meer met grotere en goedkopere leningen belonen. Daarnaast wil de bank dat melkveehouders sneller aflossen.

Dit blijkt uit het visiebericht Melken in balans dat de bank donderdag publiceert.

Melkprijs van 34,5 cent

Uitgangspunt bij het opstellen van financieringsplannen blijft een melkprijs van 34,5 cent per kilo en een rekenrente van 4,5 procent. De bank wil dat melkveehouders sneller gaan aflossen, waardoor ruimte ontstaat voor investeringen. "Het vliegwiel moet in beweging blijven", aldus directeur Food & Agri Ruud Huirne. De bank wil ook dat melkveehouders de vinger beter aan de pols houden. Daarvoor moeten meer ondernemers een liquiditeitsbegroting bij gaan houden. Nu doet slechts zo'n 10 procent dat, wat veel te weinig is.

Hogere weidegangpremie nodig

De melkproductie blijft de komende jaren steken op zo'n 14 miljard kilo. Rond dat volume ontwikkelt zich een nieuwe balans, maar het wordt nog een hele toer om het percentage weidegang op 80 procent te krijgen, zoals vastgelegd in het Convenant Weidegang. "Alleen het feit dat bij stoppers het percentage weidegang hoger is dan bij de bedrijven die doorgaan, leidt al tot een daling." Om die te compenseren is het nodig dat de premie verder omhoog gaat, eventueel door een verdere herverdeling van melkgeld, meent de Rabo.

Verruiming Groenfonds-leningen

Zelf wil ze weidegang en andere investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn nog meer met grotere en goedkopere leningen belonen. De bank pleit voor verruiming van de Groenfonds-leningen en kondigt aan eind dit jaar met impactleningen de extra investeringen in duurzaamheid te gaan steunen. Echt meer geld dan de huidige €12 miljard denkt de bank echter niet in de melkveehouderij te steken.

Grondprijs gaat 10% dalen

Door de stabilisatie in de sector en toenemende nadruk op een deugdelijke mineralenbalans, fosfaat en dergelijke, zal de grondprijs de komende jaren naar verwachting dalen. Geld dat gaat zitten in fosfaatrechten, kan niet in grond gaan. De bank houdt rekening met een grondprijsdaling tot 10%.

Goede concurrentiepositie Nederlandse melkveehouderij

De concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouderij is goed en verbetert de laatste jaren licht. Dat komt vooral door de relatief stabiele productiekosten hier, terwijl deze in het buitenland stijgen. Die stijging in het buitenland zorgt er ook voor dat dippen in de melkprijs minder lang gaan duren omdat veehouders elders vanwege hun hogere kostprijs eerder genoodzaakt zijn hun de productie te drukken of te stoppen. De bank verwacht dat de sector dit voordeel kan behouden, maar dan moeten melkveehouder wel goed blijven opletten. "Het is geen legitimatie om de eigen kostprijs ongebreideld te laten stijgen", aldus Huirne.

Snel duidelijkheid nodig over productiebeperkingen

Volgens Ruud Huirne is het zaak dat de huidige onzekerheid over nieuwe productiebeperkingen snel worden weggenomen. "Hoe eerder de politiek een knoop doorhakt, hoe beter", aldus de Rabotopman. "Het strategische gedrag dat veel veehouders vertonen om zich in te dekken tegen eventuele overheidsmaatregelen (extra vee, land, rechten) kost veel geld en kan beter worden gestoken in bijvoorbeeld meer dierenwelzijn."

Klaas van der Horst en Robert Bodde

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Stap dan ns binnen bij Martijn van Dam en kom tot zaken mijnheer Huirne. Het ligt toch voor de hand dat u als grootste belanghebbende an de eerste mem ligt zoals we dat hier plegen te zeggen in het Achterhoekse.

  • hooghoes

    Zo dat zou tijd worden , dat er eens krities gekeken word naar financieren . Hoeveel stallen zou de rabobank de laatste jaren gefinancierd hebben waarin niet beweid word !!!

  • agriholland

    Als de Rabobank al eerder aan beweiding had beloond dan hadden we nu geen fosfaat probleem gehad, maar dan was er gepaste groei van grond en koe geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.