Peiling DDB: weinig draagvlak voor KringloopWijzer RundveeNieuws

Peiling DDB: weinig draagvlak voor KringloopWijzer

Uit een peiling van de Dutch Dairymen Board (DDB) onder 500 melkveehouders blijkt dat er maar weinig draagkracht is voor de KringloopWijzer. Van de ondervraagden was maar 23% voor de verplichting van de KringloopWijzer.

80% van de ondervraagde melkveehouders levert zijn melk aan FrieslandCampina, 13% levert aan DOC en de rest was verdeeld over de andere fabrieken. De helft van de ondervraagde veehouders gaf aan tegen de verplichting te zijn. De 21% die de optie ‘anders’ invulde gaf positieve en negatieve kanttekeningen bij de KringloopWijzer.

Kritiekpunten

Belangrijkste kritiek is dat melkveehouders die nog wel genoeg ruimte op hun bedrijf hebben onnodig op kosten worden gejaagd en dat het de regeldruk vergroot. Opvallend is dat een deel van de twijfelaars wel voor de KringloopWijzer kiest als het invullen daarvan voordelen oplevert en als die voordelen vooraf bekend zijn. De verplichting blijft deze veehouders tegen staan.

Daarnaast vinden de ondervraagde veehouders het niet passend dat hun melkfabriek zich bemoeit met het invoeren van een KringloopWijzer.

Onvoldoende draagvlak

Volgens de DDB mag op basis van deze enquête wel gesteld worden dat de verplichte KringloopWijzer onvoldoende draagvlak kent. De onduidelijkheid over de kosten en baten is daar debet aan. De DDB vraagt de zuivel daarom een kosten-batenanalyse op te stellen voordat nieuwe, eventueel verplichte, maatregelen in overwegen worden genomen. Dit omdat deze extra leveringsvoorwaarden op de exportmarkten meestal geen extra waarde hebben, terwijl de maatregelen wel zwaarder op de concurrentiepositie van individuele veehouders drukken. Daarmee wordt de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouder op het vlak van kostenverhouding ongunstiger.

Goedkeuring vragen

Ten aanzien van de KringloopWijzer binnen de Nitraatrichtlijn, geeft de DDB de coöperatieve zuivelbestuurders het advies eerst in Brussel bij het Nitraatcomité goedkeuring te vragen voor invoering van fosfaatrechten, met daarbij als instrument de KringloopWijzer, voor zij een besluit nemen in deze kwestie.

Nog niet volledig betrouwbaar

Het gesprek dat een delegatie van de DDB met het Nitraatcomité voerde op 22 september jl. geeft alle reden om sceptisch te staan tegenover de acceptatie door het Comité van een instrument dat nog niet volledig betrouwbaar is. Betrouwbaarheid was in het verleden voor het Nitraatcomité al reden om de MINAS af te keuren. Ook de acceptatie van fosfaatrechten naast dierrechten om te voldoen aan hetzelfde fosfaatplafond, zou problematisch kunnen zijn voor de Nederlandse derogatieaanvraag.

Beheer
WP Admin