Rundveehouderij

Nieuws 2635 x bekeken 3 reacties

Oeso: quotering verstarde melksector niet

Juist in de jaren dat de Nederlandse melkveehouderij nog volop onder het juk van de melkquotering zuchtte, zijn de efficiëntie en productiviteit van melkveebedrijven het hardst gestegen. Vooral de arbeidsproductiviteit ging sterk omhoog.

Dit stelt de organisatie voor economische samenwerking Oeso vast in een rapportage over de Nederlandse landbouw en voedingssector. Deze bevindingen gaan in tegen de klassieke opinie dat quota verstarrend werken en innovatie stoppen.

Melkrobots en automatisch voeren

Dit is in de Nederlandse melkveehouderij beslist niet het geval geweest. Melkveehouders hebben tussen 2001 en 2007 sterk ingezet op allerlei arbeidsbesparende technieken, zoals het gebruik van melkrobots en inzet van automatisering bij het voeren. Daardoor kon per persoon veel meer werk worden verzet. In andere landen, waar Oeso de melkveehouderij ook heeft bestudeerd, bijvoorbeeld Estland en Groot-Brittannië, was dit niet of in veel mindere mate waarneembaar.

Na 2007, toen de melkveehouderij geleidelijk aan weer meer mocht gaan melken, daalde de arbeidsproductiviteit en ging een groot deel van de energie naar het opvoeren van de melkproductie.

Minder grote rol schaalvergroting

In de gehele periode van 2001 tot 2012, die Oeso onderzocht, heeft ook wel schaalvergroting plaatsgevonden. Die speelde echter een veel minder grote rol. Toch nam de gemiddelde grootte wel toe. In 2003 stond de gemiddelde grootte van de 25 procent grootste bedrijven op 107 melkkoeien, in 2012 was dat gestegen naar 153 melkkoeien per bedrijf. Het belang van deze groep in de totale melkproductie steeg van 42 naar 46 procent.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    We zijn toch nog pas 6 maanden van het quotum af en het OESO kan al trends van het quotumvrije tijdperk zien. De NL landbouw wordt inefficient gemaakt door alle regelgeving. Er is in de periode 2012-2015 volop geanticipeerd op wat komen ging en daarbij moest er op meerproduktie een boete betaald worden die als je hem op de meerjarige gemiddelde marge in de melkveehouderji omslaat in 6 a 7 jaar moet worden terugverdiend om op nul uit te komen. Dit soort rekensommen zou de OESO moeten maken, daar heb je alleen een lege (of volle) doos Hofnars's voor nodig.

  • landboer

    Denk dat de meesten nu harder zuchten dan tijdens de quotering...

  • kleine boer

    Nu gratis meer melken die nu al zuchten staat nog wat te wachten denk ik

Of registreer je om te kunnen reageren.