RundveeNieuws

Netwerk Grondig pleit voor twee soorten fosfaatrechten

Netwerk Grondig stelt voor om met twee soorten fosfaatrechten te komen voor de melkveehouderij: grondgebonden rechten en niet-grondgebonden rechten.

Het voorstel houdt in dat melkveebedrijven rechten ontvangen op basis van het aantal hectare grond onder het bedrijf, eventueel gecombineerd met rechten die diergerelateerd zijn.

Grondgebonden bedrijven krijgen grondgebonden rechten. Intensievere bedrijven krijgen voor de fosfaatproductie boven de plaatsingsruimte niet-grondgebonden rechten. Peildatum hiervoor is 2 juli 2015; het moment waarop toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma de fosfaatrechten voor de melkveehouderij aankondigde.

Verschillende bedrijfsvormen

“Bij de toedeling van fosfaatrechten vinden wij dat er rekening moet worden gehouden met de twee verschillende bedrijfsvormen binnen de melkveehouderij: de extensieve (grondgebonden) bedrijven én de intensieve(re)”, aldus Femke Wiersma van netwerk Grondig.

Netwerk Grondig maakt ook deel uit van de regiegroep die samen met het ministerie van Economische Zaken zoekt naar een oplossing voor de fosfaatproblematiek in de melkveehouderij.

Grondgebonden rechten

Eventuele latente ruimte bij extensieve bedrijven moet beschikbaar blijven voor de betreffende melkveehouders, vindt Diana Saaman van Grondig. “Het kan niet zo zijn dat melkveehouders die duurzaam investeerden in grond de rekening moeten betalen van hen die grondloos groeiden. Bovendien zijn grondgebonden rechten een waarborg dat de beschikbare hectares onder de melkveesector blijven.”

Draagvlak

Grondig heeft er vertrouwen in dat er draagvlak is in de sector, bij maatschappelijke organisaties en in de politiek voor de twee soorten fosfaatrechten.

Beheer
WP Admin