Rundveehouderij

Nieuws 1789 x bekeken

Met goed management gaan productie en reproductie samen

Met management op maat voor de individuele koe gaan melkproductie en reproductie goed samen. Dit stellen onderzoekers van de Universiteit Gent (UGent) in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en Universiteit Wageningen, gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Het is al langer bekend dat de transitieperiode de cruciale fase in de lactatiecyclus van een koe is. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat 30 tot 50% van alle aandoeningen bij melkvee optreden tijdens de transitieperiode, en dan met name in de eerste weken van de lactatie.

Goede monitoring

Goed management van melkkoeien begint bij een goede monitoring om inzicht te krijgen in de effectiviteit van de genomen maatregelen. Daarnaast is de vruchtbaarheid een goede barometer als het gaat om het fysieke en mentale welzijn van een koe.

Maar ook aan de lichamelijke conditie, maagvulling en mestconsistentie is veel af te leiden. Verder raden de onderzoekers aan om koeien te testen op biomerkers van bijvoorbeeld slepende melkziekte in melk, bloed of urine.

Opkomende sensortechnieken

Het gebruik van opkomende sensortechnieken kan daarbij een uitkomst bieden, maar veehouders moeten wel zeker zijn van goede, bruikbare data die de bedrijfsvoering en beslissingen ondersteunen en ze moeten niet geconfronteerd worden met tegenstrijdige data. Met de juiste gegevens kunnen veehouders de strategie rond de droogstand optimaliseren, waardoor de koe goed opstart en ook tijdig weer geïnsemineerd kan worden.

Korter of niet droogzetten

Een blijvend discussiepunt is volgens de onderzoekers het behouden, inkorten of afschaffen van de droogstand. Veel koeien hebben nog een melkproductie van 20 tot 25 liter per dag, waarbij te overwegen is de dieren korter of zelfs niet droog te zetten. Het is aan de individuele melkveebedrijven welke strategie ze kiezen; korter of niet droogzetten is namelijk arbeidsintensiever dan de traditionele droogstand. Vooral omdat een ander systeem niet bij elke koe past.

Of registreer je om te kunnen reageren.