RundveeNieuws

Koematras het slechtst voor uiergezondheid

Koematrassen met een dun laagje strooisel komen het slechtst uit in een onderzoek door Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) naar uiergezondheid.

Dat stelde Sabine Tijs, Zoötechnisch specialist uiergezondheid, melkkwaliteit en melkwinning GD, tijdens een presentatie op het congres Gezonde Melkveehouderij.

Risicofactor voor mastitis

Doordat er slechts een dunne laag absorberend materiaal op de matrassen ligt, worden de uiers snel vies en nat, wat de grootste risicofactor vormt voor een mastitisbesmetting. Het leidt ook tot hakbeschadigingen.

Diepstrooisel met zand het beste

Diepstrooisel met stro doet het ook slecht, doordat daar snel natte plekken in ontstaan. De vaste mestfractie in diepstrooiselbedden voldoet qua uiergezondheid beter, mits de dikke fractie minimaal 70 procent droge stof heeft. Een mengsel van kalk, stro en water en eerste klas zaagsel in diepstrooiselboxen scoort nog beter. Diepstrooisel met zand is het beste voor de uiergezondheid.

Goed management belangrijk bij alle systemen

Voorwaarde bij alle systemen is een goed management van het gebruikte strooiselmateriaal, dus het weghalen van vochtige plekken en voldoende vaak verversen of aanvullen van het materiaal.

Beheer
WP Admin