Rundveehouderij

Nieuws 2345 x bekeken

Handelsakkoord doet Canadese boer meer pijn

Het Trans-Pacific Partnership (TPP) lijkt bij nader inzien toch slechter uit te pakken voor de Canadese melkveehouderij en zuivel dan eerst gedacht. En zal de nieuwe regering nog wel compenseren?

De Canadese melkveehouderij lijkt te vroeg te hebben gejuicht over het Trans-Pacific Partnership, waarover onlangs een overeenkomst is bereikt met tientallen landen langs de kust van de Stille Oceaan. Het blijft niet bij 3,25 procent markttoegang voor importzuivel. De kleine lettertjes van het meer dan 1.000 pagina's tellende document laat ruimte voor veel meer importen, zo stellen kenners, wetenschappers en zuivelbedrijven.

Meer import

Professor Sylvain Charlebois van de nabij Toronto gelegen universiteit van Guelph, meent dat de import zeker zal toenemen tot 4%, vooral doordat meer yoghurt, ijs en kaas kan worden geïmporteerd. Bovendien wordt de invoer van melkeiwitten niet aangepakt in het nieuwe akkoord. De markttoegang die Canada toestaat onder het nieuwe TPP-akkoord, wordt bepaald door het gehalte aan melkvet in geïmporteerde producten, bevestigt een woordvoerder van Dairy Farmers of Canada.

Markttoegang

"Duidelijk is dat Canada de komende jaren hoe dan ook minder melk gaat produceren," stelt Lino Saputo jr, hoogste baas van Canada's grootste zuivelonderneming Saputo. Dit bedrijf heeft zelf overigens geen problemen met een betere markttoegang voor importzuivel. Het heeft ook fabrieken in de Verenigde Staten en Australië, landen waar geen melkquotering is en zuivel veel goedkoper is.

Canada kent al een melkquotering sinds 1970, lang voordat de EU een productiebeperking instelde. En nog steeds wordt niet openlijk getornd aan de melkquotering.

Canada telde vorig jaar nog ruim 11.700 melkveehouders, met gemiddeld 77 koeien per bedrijf. De melkveestapel bedroeg zo'n 953.000 koeien, die samen 6,7 miljard kilo melk produceerden. Productenrechten zijn gekoppeld aan koeien, een gemiddeld koe-recht stond vorig jaar voor een waarde van zo'n Can. $28.000 (€19.600). Door het TPP verdrag zou 250 miljoen kilo melk het landen tariefvrij kunnen binnenkomen, bovenop zo'n 17.000 ton kaas uit de EU. De nieuwe prognose gaat eerder in de richting van 300 miljoen kilo melk, plus nog een onbekend volume aan melkeiwit.

Compensatie voor melkveehouders

De vorige Canadese regering van premier Harper had toegezegd dit verlies aan melkbescherming en dus ook inkomen voor de boeren te compenseren. Over 15 jaar tijd zou omgerekend €3 miljard aan melkveehouders worden uitgekeerd. Nu er na de verkiezingen echter een nieuwe (linksere) regering is onder premier Trudeau, is het de vraag of dit nog doorgaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.