RundveeNieuws

FrieslandCampina niet toe aan verhoging weidepremie

FrieslandCampina vindt het nog even te vroeg om in te zetten op een nieuwe verhoging van de weidepremie. Dit blijkt uit een reactie van coöperatievoorzitter Piet Boer.

Vorige week pleitte Rabobank Nederland voor zo’n verhoging, wat ondersteuning kreeg van de voorzitters Kees Romijn (LTO Melkveehouderij) en Harm Wiegersma (vakbond NMV).

Resultaten vorige verhoging weidepremie

Boer stelt dat FrieslandCampina eerst de definitieve resultaten wil bestuderen van de verdubbelen van de weidepremie per 2015. “De eerste resultaten van die stap lijken positief, maar we willen eerst het net ophalen.” Zijn de resultaten toch niet gunstig genoeg, dan gaat FrieslandCampina in 2016 verder met een plan van aanpak, “want de doelstellingen zoals vastgelegd in het Convenant Weidegang zijn nog niet bereikt”, aldus Boer.

Flexibiliseren van weidegang

Extra stimulerende maatregelen zullen worden gericht op het flexibiliseren van de weidegang. Daarbij wordt het melkveehouders gemakkelijker gemaakt om meer uren te ‘scoren’, onder meer met behulp van sensoren. Hij verwacht dat hiermee nog veel resultaat is te behalen. “Ik denk niet direct aan een nog hogere premie”, stelt hij.

Kwantumtoeslag

NMV-voorzitter Wiegersma denkt dat anders over. “De weidepremie mag wat ons betreft naar het niveau van de kwantumtoeslag,” zegt hij. Ook LTO-vakgroepvoorzitter Romijn vindt een hogere premie een prima inzet, al wil hij niet zeggen hoeveel de premie dan omhoog moet.

Gunstiger financieringsvormen

De Rabobank zelf kan niets doen aan de weidepremie, behalve pleiten voor verhoging. Wel biedt de bank gunstiger financieringsvormen aan weidebedrijven.

Beheer
WP Admin