RundveeNieuws

Bij positieve uitslag wormen minder melk en vet

Deventer – Er is een duidelijke relatie tussen longworminfectie en melkproductie. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren, gepubliceerd in Journal of Dairy Science.

In het onderzoek zijn 400 bedrijven onderzocht. Daarvan is de helft positief voor tankmelkonderzoek op voorkomen van longworm. De andere helft is negatief. Van deze bedrijven zijn de melkproductiegegevens opgevraagd en er is gekeken naar de relatie tussen de tankmelkuitslag en de gerealiseerde melkgift en gehalte in de periode juni tot en met oktober 2013.

Ruim 1 kilo melk minder per koe op bedrijf met longworm

Het blijkt dat de bedrijven met een positieve tankmelkuitslag voor longworm (= infectie aanwezig) in de maand juni 1,01 kilo melk per koe minder produceerden in vergelijking met de bedrijven met een negatieve tankmelkuitslag voor longworm. In juli was het verschil 1,19 kilo en in augustus 1,68 kilo melk. In de maanden september en oktober was het productieverschil 1,33 kilo melk per koe per dag. Ook in vetgehalte is verschil gevonden.

0,14% minder vet bij longworm

De geïnfecteerde bedrijven, dus met een positieve tankmelkuitslag, zagen in de zomermaanden gemiddeld 0,14% lager vetgehalte in de melk en in de herfstmaanden is dat verschil 0,08%. De onderzoekers vonden geen significant verschil in melkeiwitgehalten tussen de tankmelk-positieve en tankmelk-negatieve bedrijven.

Duidelijke link tankmelkstatus en maag-darmwormen

Omdat er een sterke correlatie is tussen de tankmelkstatus voor longworm en maag-darmwormen, zijn de verschillen niet specifiek toe te wijzen aan een van de twee parasieten. Het is wel duidelijk dat een infectie met wormen een behoorlijk effect heeft op de productie van melkkoeien.

Beheer
WP Admin