RundveeNieuws

Vlees staat nu geregistreerd als kankerverwekkend

Lyon – Consumptie van vlees en vleeswaren is geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. Beperkte vleesconsumptie kan echter juist goed zijn voor de gezondheid.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft dat in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Oncology bekendgemaakt. Vleesconsumptie kan een rol spelen bij het ontstaan van alvleesklierkanker, prostaatkanker en darmkanker.

Licht verhoogd risico

De conclusie van het IARC betekent niet dat de mens vleesconsumptie helemaal moet afzweren, zegt het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Het KWF stelt dat mensen die meer dan 120 gram rood vlees, bewerkt vlees en vleeswaren per dag eten, een licht verhoogd risico op kanker hebben. Het is nog onduidelijk hoe de relatie tussen vleesconsumptie en kanker in elkaar steekt.

Kanttekeningen

Vleesbedrijf Vion is niet verrast over de conclusies van het IARC, maar zet er wel een aantal kanttekeningen bij. Kwaliteitsmanager Derk Oorburg zegt dat de conclusies geënt lijken op de situatie in de Verenigde Staten, waar de vleesconsumptie – vooral van verwerkte vleesproducten, veel hoger is dan in bijvoorbeeld Nederland.

In het onderzoek is geen rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen om de toevoeging van zout, nitraat en nitriet aan vleeswaren tot een minimum terug te brengen, zeg Oorburg. Dat kon het IARC ook niet, omdat onderzoeksgegevens daarover nog ontbreken. Oorburg ondersteunt de IARC-conclusie dat gematigde vleesconsumptie juist gezond is.

De veronderstelling is dat vleesbewerking door roken, zouten of het gebruik van conserveringsmiddel de mate waarin het vlees kankerverwekkend is vergroot.

Nederlanders niet direct in de gevarenzone

Dat vleesconsumptie een rol speelt bij verschillende vormen van kanker is eerder uit onderzoeken naar voren gekomen. Het is nu voor het eerst dat het IARC rood vlees en vleesproducten classificeert als mogelijk kankerverwekkend.

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) zegt dat Nederlanders niet dusdanig grote vleeseters zijn dat ze per definitie in de gevarenzone komen. “Nederlanders zijn gematigde vleeswareneters. Wij eten gemiddeld rond de 20 gram vleeswaren per dag. Dit is beduidend lager dan wat normaal als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag).”

‘Bewerkt vlees hoort niet in asbest-rijtje’

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt dat de mens al duizenden jaren een vleeseter is. “Al duizenden jaren proberen we het vlees langer houdbaar te maken”, zegt een woordvoerder van het CBL maandag. Te veel vlees eten is niet goed, net zo min als te veel van andere producten. “Maar om bewerkt vlees nu in hetzelfde rijtje te zetten als kankerverwekkende stoffen als asbest gaat mij te ver”, aldus de CBL-woordvoerder.

Beheer
WP Admin