Rundveehouderij

Nieuws 4108 x bekeken 13 reacties

NVWA bepleit verbod onbedwelmde slacht

Den Haag - Het ritueel slachten van dieren - met name van runderen - moet uit oogpunt van dierenwelzijn worden verboden. Dat stelt het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (Buro) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in een advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De NVWA schrijft in een net gepubliceerde risicobeoordeling van de roodvleesketen (runderen, varkens, paarden, schapen en geiten) dat met name runderen ernstig kunnen lijden, als gevolg van onbedwelmd ritueel slachten. Bij de rituele slacht worden runderen vastgezet (gefixeerd) en gekanteld, om ze daarna een doodsteek toe te dienen. "Bij onbedwelmd doden is er een reëel gevaar dat de dieren, na aansnijden, het bewustzijn niet verloren hebben binnen een tijdspanne van 45 seconden. Onderzoek en systematische registraties hierover ontbreken."

Aangescherpte regels onbedwelmd slachten

De NVWA zegt dat de regels voor onbedwelmd slachten moeten worden aangescherpt, mocht er geen verbod komen. Dan moet in elk geval worden geregeld dat er geen slachthandelingen mogen worden verricht, zolang het dier nog tekenen van leven vertoont. Verder moeten alternatieven worden gezocht naar het fixeren en kantelen van runderen.

Directeur-generaal Harry Paul van de NVWA schrijft in een begeleidende brief aan de bewindslieden dat hij voorstander is van een goede wettelijke regeling van het onbedwelmd doden van slachtdieren.

Laatste reacties

 • Jochem Lekkerkerker

  Afgaand op de conclusies uit het rapport, ik heb nog niet het gehele rapport doorgenomen, is dit rapport behoorlijk suggestief van aard. In de conclusies wordt regelmatig het werkwoord kunnen gebezigd. Als dit rapport moet leiden tot nieuwe wetgeving zou ik toch een betere onderbouwing willen zien. Dan lijkt het mij van belang hoevaak bijvoorbeeld een bacteriële besmetting plaatsvindt tijdens het slachtproces.

 • bb40

  Het was ook een schande dat het nog mocht.
  Ben zelf melkveehouder en met dieren ga je respectvol om tot het laatste eind.

 • info48

  Het is denk ik goed dat mensen (bb40) zich echt verdiepen in de gang van zaken tijdens het ritueel slachten, juist de regels verplichten de slachter tot het grootst mogelijke respect voor de dieren.
  Het probleem is dat er een beeld geschetst word gebaseerd op "onderbuik gevoelens" waaraan het NVWA nu ook weer mee doet, ben het met Jochem eens (hij verwoord het netjes met de "suggestieve aard" van het rapport, ik noem het; hier en daar gedramatiseerde, verkeerde voorstelling van de werkelijkheid, bv. doodsteek.....volgens mij word er met een vlijmscherp mes in één haal een hals snede ( slagader) gedaan, dat is praktisch pijnloos.....vergelijk het met je snijden met een scheermesje dat ontdek je vaak pas door het bloeden en niet door de pijn.......met het bloed vloeit het leven uit het dier weg.
  Het dier MAG niet zichtbaar lijden!....op straffe van afkeuring.
  Nu ben ik geen pleitbezorger voor ritueel slachten maar heb grote moeite met de onjuiste feiten en argumenten en het niet respecteren van andere culturen/religie's; Joods en Moslim

 • Peltjes

  Misschien moeten ze eens te rade gaan bij IS. Die snijden hun vijanden het liefst de keel door, omdat dat de ultieme vernedering is voor het slachtoffer.

 • Peltjes

  Het is toch bizar dat je eerst een dier fixceert en dan op de rug legt en vervolgens de hals afsnijd. Wat een lijdensweg voor dat dier.

 • agriholland

  Eens met @info48

  Bovendien moet men niet denken dat bij een verbod niet meer voorkomt.

  Dat gebeurt dan in het buitenland net zoals met de nertsen, de legbatterijen e.d.

  Wat is dan erger met een groot controle apparaat in NL of met veel minder waarborgen in het buitenland waarbij er met vee en vlees wordt gesleept.

 • Peltjes

  Rapport of niet, het blijft in mijn ogen veel te veel gedoe voor het dier.

 • boerke brabant

  marianne is wel erg stil omtrent dit onderwerp..?

 • agriholland

  Als je de sociale media een beetje volgt lijkt het alsof de Wakker Dier voor de Partij vd Dieren geinfiltreerd is bij de NVWA, terwijl dat een uitvoerend orgaan behoort te zijn dat volgens de algemene beginselen van behoorlijk bestuur dient te werken.

  De NVWA heeft geen wetgevende bevoegdheid.

 • Mozes

  Twee jaar geleden had ik een kalf van ongeveer 6 maanden die positief was op BVD. Het kalf mocht alleen voor de slacht worden verkocht. De vertegenwoordiger van Vion vond uiteindelijk een Turkse slager die het kalf wel wilde hebben voor niet meer dan een tientje. Ik begreep dat het kalf waarschijnlijk ritueel geslacht zou worden. Daarop heb ik geweigerd het kalf te leveren. De volgende dag heb ik de dierenarts gebeld en het kalf dood laten spuiten.
  Ik kon het niet aan mijzelf verantwoorden dat ik een kalf of koe bij mij uit de stal zou leveren voor rituele slacht.

 • agriholland

  @ boerke brabant. Marianne is niet stil. Ze gebruikt Wakker Dier.

 • bb40

  Info48:ik heb respect voor alle geloven en culturen, dat betekent nog niet dat je geen kritiek mag hebben op dat geloof/cultuur ik vind ritueel slachten niet goed, net als het discrimineren van vrouwen en andersdenkenden.

 • johannes 1965

  een keer de fout gemaakt om mijn stier die ik 3 jaar lang met liefde gevoerd had . ben veehouder 100% ,te verkopen aan een kennis van tukse afkomst ,geleverd op het slacht huis>
  hoor hem nog brullen in de kantelbak ,heb van me leven nog nooit zoveel spijt gehad van iets als toen . never never nooit meer !!!!! stoppen met die kwelerij!! beesten verdienen een na een waardig leven een waardige dood>

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.