RundveeNieuws

Melkveestapel groeit opnieuw

Den Haag – De melkveestapel is opnieuw flink gegroeid. Dit blijkt uit Identificatie en Registratiegegevens (I&R) van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Het aantal vrouwelijke runderen ouder dan één jaar is vanaf 1 juli tot en met 1 oktober gestegen met bijna 39.000 stuks.

Meer vaarzen tussen 2 en 3 jaar

De grootste groei komt voor rekening van vaarzen die tussen 2 en 3 jaar oud zijn. In deze leeftijdscategorie zijn er bijna 13.500 meer dieren aangehouden dan drie maanden geleden, dat is een stijging van 2,57 procent. Ook het aantal koeien ouder dan 5 jaar steeg opnieuw flink. In die leeftijd zijn er ruim 11.500 dieren extra aangehouden.

Extra vaarskalveren

Naast het extra aantal melkkoeien zijn er ook veel extra vaarskalveren aangehouden. In de leeftijd onder één jaar staan er 22.500 extra vaarskalveren in de stallen.

5% groei ten opzichte van vorig jaar

Ten opzichte van vorig jaar op 1 oktober laat de melkveestapel ouder dan 1 jaar een groei zien van 113.700 dieren. Dit is een groei van 5 procent. Ook ten opzichte van vorig jaar zijn het aantal aanwezige vaarzen het meest gegroeid, 51.000 stuks. Een goede tweede plek is weggelegd voor koeien ouder dan 5 jaar, deze leeftijdscategorie is met bijna 22.500 dieren toegenomen.

Einde melkquotering en lage melkprijs

Oorzaak van de flinke toename van de veestapel is voornamelijk het wegvallen van het melkquotum. Melkveehouders hebben hun stallen uitgebreid en kunnen nu zonder superheffing meer melken dan zij ooit gedaan hebben. Nu de melkprijs ook nog eens op een laag niveau ligt, gaan er minder koeien naar de slacht. Elke liter melk brengt immers geld in het laatje, wat nu goed te gebruiken is.

Beheer
WP Admin