RundveeNieuws

Melkproductie EU in 2015 1 procent omhoog

Brussel – De melkproductie binnen de Europese Unie stijgt dit jaar naar verwachting met 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Een verdere toename van de melkproductie in 2016 is waarschijnlijk.

Dat meldt de Europese Commissie in haar meest recente marktbericht.

Er zijn wat betreft de toename in melkproductie grote verschillen zichtbaar in de EU-lidstaten. Landen als Nederland, Ierland, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Denemarken gaan uit van een sterke toename terwijl de productie in Frankrijk en Duitsland in 2015 naar verwachting lager uitvalt ten opzichte van een jaar eerder.

Productie 2,5 procent omhoog na quotum

Tussen april (einde van melkquotumsysteem) en juli 2015 nam de melkproductie binnen de EU toe met 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Gedurende het eerste kwartaal van 2015 daalde de productie, in reactie op een mogelijke superheffing, nog met 1,3 procent.

Meer koeien, dus meer melk in 2016

Voor 2016 gaat de Commissie uit van een verdere stijging van de melkproductie als gevolg van een toename van het aantal melkkoeien binnen de EU-15 met 0,4 procent gedurende de laatste maanden van dit jaar. Ook een daling in de productie gedurende het eerste kwartaal van het jaar, als gevolg van de melkquotering, blijft volgend jaar achterwege.

Australië melkt meer, Nieuw-Zeeland minder

Ook in de Verenigde Staten neemt de melkproductie dit jaar naar verwachting met 1 procent toe. Wat betreft Australië, waar het seizoen net als in Nieuw-Zeeland, net is gestart, gaat de Commissie uit van een stijging van de productie. Voor Nieuw-Zeeland is de verwachting dat de productie gaat dalen als gevolg van de dramatisch lage melkprijzen. Maar van april tot en met augustus ligt de productie nog steeds hoger ten opzicht van dezelfde maanden een jaar eerder.

Beheer
WP Admin