Rundveehouderij

Nieuws 3026 x bekeken 5 reacties

Melkproductie EU in 2015 1 procent omhoog

Brussel – De melkproductie binnen de Europese Unie stijgt dit jaar naar verwachting met 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Een verdere toename van de melkproductie in 2016 is waarschijnlijk.

Dat meldt de Europese Commissie in haar meest recente marktbericht.

Er zijn wat betreft de toename in melkproductie grote verschillen zichtbaar in de EU-lidstaten. Landen als Nederland, Ierland, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Denemarken gaan uit van een sterke toename terwijl de productie in Frankrijk en Duitsland in 2015 naar verwachting lager uitvalt ten opzichte van een jaar eerder.

Productie 2,5 procent omhoog na quotum

Tussen april (einde van melkquotumsysteem) en juli 2015 nam de melkproductie binnen de EU toe met 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Gedurende het eerste kwartaal van 2015 daalde de productie, in reactie op een mogelijke superheffing, nog met 1,3 procent.

Meer koeien, dus meer melk in 2016

Voor 2016 gaat de Commissie uit van een verdere stijging van de melkproductie als gevolg van een toename van het aantal melkkoeien binnen de EU-15 met 0,4 procent gedurende de laatste maanden van dit jaar. Ook een daling in de productie gedurende het eerste kwartaal van het jaar, als gevolg van de melkquotering, blijft volgend jaar achterwege.

Australië melkt meer, Nieuw-Zeeland minder

Ook in de Verenigde Staten neemt de melkproductie dit jaar naar verwachting met 1 procent toe. Wat betreft Australië, waar het seizoen net als in Nieuw-Zeeland, net is gestart, gaat de Commissie uit van een stijging van de productie. Voor Nieuw-Zeeland is de verwachting dat de productie gaat dalen als gevolg van de dramatisch lage melkprijzen. Maar van april tot en met augustus ligt de productie nog steeds hoger ten opzicht van dezelfde maanden een jaar eerder.

Laatste reacties

 • Foxxy

  1 procent stijging productie = 30% prijsdaling!

  Knap werk van de inkopers!

  Hadden wij maar zulke verkopers!

 • HJ O R

  Foxxy@
  Hebben FC en LTO die verkopers niet??????
  Siemjan had het over bevrijdingsdag en Attema had het over gouden tijden voor de melkveehouderij.
  Beiden zijn vertrokken met een flinke zak geld, en nog steeds een veel te duur betaalde baan naar wat ze presteren.

 • Marcel v

  Onzin foxy , en dat weet je zelf vast ook wel. Tis n wereldmarkt en de aanzet voor de prijsdaling komt voort uit de hoge melkprijs van een jaar eerder die productie uitlokt .Samen met het wegvallen van een markt als rusland en deels china geeft dat een dip.

 • Foxxy

  Onzin Marcel!

  De wereldbevolking stijgt sneller dan de melkproductie!

  Als onze verkopers niet in staat zijn 1% meer melk te verkopen voor nette prijzen, betekent dat duidelijk iets!

  De verwachtte productie-groei is lager, daarentegen hebben de inkopers het spel beter gespeeld! Er wordt ergens gewoon veel geld verdiend, maar niet bij de producenten!

 • HJ O R

  Beste Marcel v, het verschil tussen overschot en tekort is heel klein, maar zorgt altijd voor onrust en dus (grote) prijsschommelingen.
  Handige handelaren slaan hier munt uit, die door een ander opgehoest moet worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.