Rundveehouderij

Nieuws 3026 x bekeken 3 reactieslaatste update:27 okt 2015

Koningspaar leert alles over koeiensignalen

Dasunge - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagmiddag op de eerste dag van hun staatsbezoek aan China geleerd waaraan ze een gelukkige koe kunnen herkennen.

Dat gebeurde in een megastal van het Chinees-Nederlandse zuivelexpertise- en ontwikkelingscentrum (SDDDC) in Dasunge, even buiten Peking. In dit centrum werken Nederland en China samen om de kwaliteit van de zuivelproductie in China te verbeteren. Gelukkige koeien horen daarbij.

Gezonde koeien leven langer

In een gepassioneerd betoog leerde trainer Joep Driessen het koningspaar de belangrijkste 'koeiensignalen'. Zo is aan de al of niet ingevallen achterkant van een koe te zien of het dier genoeg eet en duiden schaafwonden op problemen. Een boer die de signalen of het gedrag herkent, kan zijn koeien gezond houden en gezonde koeien leven langer.

Minder methaanuitstoot

De gemiddelde levensduur van een koe is in China 2,5 jaar. In Nederland is het gemiddeld 5 jaar, ofwel 3,5 lactatie. Oudere beesten stoten minder methaan uit (wat ontstaat bij het verteren van voedsel) en hebben daardoor minder schadelijke gevolgen voor het milieu.

Statusverhoging boeren

Nederland heeft veel kennis op dit gebied en de Chinezen willen daarvan leren om de eigen zuivelindustrie te laten groeien. Niet alleen in omvang maar ook in kwaliteit en veiligheid. FrieslandCampina en Universiteit Wageningen werken in het dorp buiten de hoofdstad samen met onder meer de Agrarische Universiteit van China, en ook met de Rabobank die boeren leert hoe te investeren. Dat was lange tijd een staatszaak, maar nu moeten ze het zelf doen. De opgedane kennis zorgt ook voor een statusverhoging van de boeren, die in de Chinese maatschappij weinig aanzien hebben.

Laatste reacties

 • ...............

  Wat betreft de laatste regels is het in Nederland dus net als in China.

 • farmer135

  Over 10 jaar melken ze daar zelf genoeg, vooral als
  ze onze kennis overnemen.

 • mtseshuis

  Tegen die tijd is het hier toch al niet meer interessant om boer te zijn... De linkse rakkers en RFC zullen wel een handje helpen hiermee...

Of registreer je om te kunnen reageren.