RundveeNieuws

Kamer niet enthousiast over fosfaatrechten

Den Haag – Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma moet vooralsnog niet rekenen op de sympathie van SGP, SP en CDA voor haar plannen voor fosfaatrechten in de melkveehouderij.

Een deel van de Kamer heeft nog geen oordeel gevormd naar aanleiding van de antwoorden die Dijksma heeft gegeven in een schriftelijk overleg. De Kamer wil meer duidelijkheid, onder andere over de knelgevallenregeling.

SGP: prangende vragen

De SGP-fractie  vraagt zich af of Dijksma wel weet waar ze aan begint. Woordvoerder Elbert Dijkgraaf zegt dat de invoering van fosfaatrechten op deze manier geen doorgang kan vinden. Hij heeft prangende vragen over de positie van bedrijven die plaatsingsruimte hebben, die niet door de staatssecretaris zijn beantwoord.  “Op vragen over de ontwikkeling van de melkveehouderij zonder fosfaatrechten, maar met eventuele alternatieve maatregelen op gebied van voerspoor en grondgebondenheid, gaat ze nauwelijks in.”

CDA: weinig inhoudelijke antwoorden

Een soortgelijke opmerking maakt CDA’er Jaco Geurts: “Het kabinet geeft weinig tot geen inhoudelijke antwoorden.” Dijksma geeft op veel punten aan dat daar nog in de regiegroep over wordt gepraat.

SP: standpunten Dijksma teleurstellend

SP’er Henk van Gerven beoordeelt de standpunten van Dijksma als teleurstellend. De staatssecretaris zou wat de SP betreft moeten kiezen voor extensieve melkveehouders. “Bedrijven met genoeg grond die een paar koeien extra willen houden worden op kosten gedreven en belast met extra regels. Ik kan de antwoorden van Dijksma niet anders duiden dan een impliciete keus voor intensieve melkveehouders”, aldus van Gerven.

SGP: weinig aandacht voor alternatieve maatregelen

SGP’er Dijkgraaf vindt dat de staatssecretaris nauwelijks ingaat op mogelijke alternatieve maatregelen. “Verder wil ze dat ook voor 2016 fosfaatrechten gaan gelden, maar geeft ze zichzelf de vrijheid om het wetsvoorstel in de loop van 2016 van kracht te laten worden. Denkt ze soms dat ondernemers pas in 2016 plannen gaan maken voor 2016?”

VVD: vraagtekens bij onderbouwing

De VVD heeft vraagtekens bij de onderbouwing. “We nemen veel maatregelen op gebied van waterkwaliteit, maar weten we eigenlijk waar we mee bezig zijn?”, zei VVD-woordvoerder Helma Lodders woensdag tijdens een hoorzitting.

ChristenUnie: grondgebondenheid waarborgen

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) noemt het frappant dat de politiek er kennelijk niet in slaagt grondgebondenheid in de melkveehouderij te waarborgen. Grondgebondenheid is ook het kernwoord in de oordelen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.

Beheer
WP Admin