Rundveehouderij

Nieuws 2433 x bekeken 1 reactie

Kaasindustrie worstelt met vet- en vochtgehalten

Leusden - Nederlandse kaasfabrieken lijken steeds meer moeite te hebben om te voldoen aan de gestelde producteisen. Dit beeld komt naar voren uit de tuchtzaken die in de voorbije jaren dienden bij kwaliteitscontroleur COKZ.

Een eerste indicatie is het gestaag oplopende boetebedrag dat het tuchtgerecht van het COKZ in de voorbije jaren oplegde. Achter deze boetebedragen gaan allerlei afwijkingen van de kwaliteitseisen schuil, zo blijkt uit opgevraagde stukken.

Hierbij gaat het voor alle duidelijkheid niet om overtredingen van de voedselveiligheidseisen. Het betreft vooral afwijkingen van de gestelde kwaliteitseisen, zoals een te hoog of te laag vetgehalte of een te hoog vochtgehalte.

Fabrieksmatige productie

Vooral bij de fabrieksmatige productie worden veel afwijkingen geconstateerd. De boerenkaasproducenten (zo'n 500 stuks) doen het relatief goed.

27 keer over de schreef

De meest voorkomende kwaliteitsafwijkingen betreffen een te hoog vet- en vochtgehalte. Zo werden in 2015 in totaal 152 boetes uitgeschreven voor een te hoog vetgehalte in de kaas. In een geval is 26 keer een boete opgelegd voor een te hoog percentage vet in de kaas. In een andere zaak ging een bedrijf 27 keer over de schreef met te veel vocht in de kaas. Dat resulteerde in boetes van achtereenvolgens €54.704 en €70.011.

Extra kwaliteitseisen

In de loop der jaren is COKZ kaas op steeds meer parameters gaan controleren. In 2012 waren dat er nog 5, in 2015 waren dat er 10. Opvallend is echter dat het aantal overtredingen niet zozeer steeg door het controleren op die extra kwaliteitskenmerken. De kaasindustrie blijft vooral moeite hebben met het zich houden aan de eisen voor vocht en vet.

Eén reactie

  • farmerbn

    Het is gewoon fraude; net doen of het kaas is met laag vet mét smaak en dan stiekum meer vet in de kaas doen (om de smaak). Of light verkopen en dan gewoon aanlengen met water. Boeren mogen ook niet aanlengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.