RundveeNieuws

Hoon voor DMK-voorzitter na kritiek op DBV

Zeven/Berlijn – De melkprijzen zijn slecht, maar het is niet het Duitse Bauernverband (DBV) dat met de supermarkten moet gaan onderhandelen over hogere prijzen. Dit zegt voorzitter Otto Lattwesen van zuivelcoöperatie DMK.

Lattwesen stelt dat ieder zijn eigen rol heeft en dat iemand die niet direct tot de zuivelketen behoort, zich niet met de prijsvorming moet bemoeien. Volgens hem kan zo’n actie zelfs contraproductief uitpakken.

Goedkoopste aanbod

Daarmee fluit hij voorzitter Joachim Ruckwied van het DBV terug. Die heeft nog niet gereageerd, maar Lattwesen oogst intussen wel de hoon van veel eigen leden. Bij blad Topagrar herinnert een van hen Lattwesen er aan dat het afgelopen voorjaar nota bene DMK was dat met het goedkoopste aanbod van drinkmelk naar de supermarkten ging.

Te veel tegelijk

Lattwesen steekt overigens ook de hand in eigen boezem als het gaat over de huidige lage melkprijzen. Niet door het hiervoor genoemde toe te geven, maar met een andere insteek. De lage boeren-melkprijs van DMK, momenteel een van de allerlaagste in Duitsland – is volgens hem mede het gevolg van het feit dat DMK in de voorbij tijd te veel tegelijk heeft gewild, te snel allerlei nieuwe initiatieven heeft aangepakt zonder een goede voorbereiding en zonder eerst goed te studeren op de te verwachten rendementen.

“Anderzijds waren er ook niet veel alternatieven, we hadden extra verwerkingscapaciteit nodig om weer geheel andere problemen te vermijden”, zegt Lattwesen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin