Rundveehouderij

Nieuws 1766 x bekeken

Franse rundveebond in opstand tegen vleesbedrijf

PARIJS – De Franse bond van rundveehouders Fédération nationale bovine (FNB) wil een harde confrontatie met het grootste vleesbedrijf van het land: Bigard.

''Het gaat om ons voortbestaan, we gaan een frontale oorlog voeren'', aldus voorzitter Jean-Pierre Fleury.

Inkomen rundveehouders daalt 20%

Volgens de FNB probeert Bigard de markt volledig naar haar hand te zetten. ''De toestand is ernstig en Bigard is daar voor een groot deel verantwoordelijk voor. De rundveehouders zien hun inkomen dit jaar met 20 procent dalen. We gaan in het hele land acties houden om de consument ervan te overtuigen vooral geen producten van Bigard te kopen, want die beloont de boer verre van voldoende'', aldus Fleury.

Geen producten inkopen van Bigard

Hij wil het probleem volgende week op tafel leggen tijdens het zoveelste crisisberaad op het ministerie van Landbouw. Bovendien gaat de FNB op bezoek bij de grote supermarkten om hen te vragen voorlopig geen producten van Bigard in te kopen.

Varkensmarkt

Bigard ligt ook al weken onder vuur. Varkenshouders, die Bigard en Cooperl verwijten met hun afwezigheid de varkensmarkt MPB in Plérin onmogelijk te maken. Eind vorige maand trok een grote groep varkenshouders al naar het hoofdkwartier van het vleesbedrijf om daar een protestdemonstratie te houden.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.