RundveeNieuws

Dijksma: productiebegrenzing onontkoombaar

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) schrijft in een brief aan Natuurboerderij Hoeve Stein dat productiebegrenzende maatregelen voor de melkveehouderij echt onontkoombaar zijn.

De eigenaren van de boerderij uit de polder Oukoop, vlakbij Gouda, zeggen door het aangekondigde fosfaatrechtenstelsel mogelijk te moeten stoppen. Dijksma benadrukt met onder meer LTO Nederland en NMV in overleg te zijn over een knelgevallenregeling.

Boerderij vreest einde

Natuurboerderij Hoeve Stein investeerde jaren geleden in natuurinrichting, grondaankoop en de bouw van een vrijloopstal. De eigenaren schreven de staatssecretaris in een brandbrief: ‘De door u voorgestelde bevriezing is voor ons bedrijf, met in 2014 80 en thans 100 melkkoeien, desastreus. Geen enkel verdienmodel is nu rond te rekenen!’ Het bedrijf heeft 200 hectare en wil 200 koeien houden.

Dijksma prijst bedrijf, verdedigt maatregelen

Dijksma spreekt in haar antwoord waardering uit Natuurboerderij Hoeve Stein, volgens haar een bedrijf “met volop aandacht voor natuurontwikkeling, milieu- en dierenwelzijn”. Maar er moeten volgens de PvdA-politica stappen worden gezet om te kunnen voldoen aan het fosfaatplafond en de door Brussel verleende derogatie veilig te stellen.

Derogatie wijkt af in Nederland

Derogatie staat Nederland toe om af te wijken van de Europese richtlijn voor de hoeveelheid mest die boeren mogen aanbrengen. Brussel verleent de derogatie onder voorwaarden. Dijksma zegt in overleg te zijn over een knelgevallenregeling voor bedrijven die ‘onevenredig worden benadeeld door de toepassing van het referentiejaar en de peildatum’ in het fosfaatstelsel. Ze zegt zich ervoor in te zetten ‘dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over deze regeling.’

Beheer
WP Admin