RundveeNieuws

Dierbescherming werkt aan Beter Leven-zuivel

Den Haag – Voor zuivel komt er ook een Beter Leven-keurmerk. Dit meldt de Dierenbescherming. De criteria worden nog ontwikkeld, maar de lat wordt hierbij hoger gelegd dan voor gewone ‘duurzame’ zuivel.

Dat er op enig moment ook een Beter Leven-keurmerk voor zuivel zou komen, is op zich niet verrassend. Voor diverse soorten veehouderij is er al een Beter Leven-keurmerk. In de rundvleessector bestaat er bij voorbeeld een systeem met diverse sterren. De hoogste categorie, met drie sterren, staat qua niveau gelijk aan biologisch. Ook in de kalfsvleessector bestaat een soortgelijk systeem.

Voor zuivel zijn echter deels andere criteria nodig dan voor vlees.

Idee kwam uit sector zelf

Een woordvoerder van de Dierenbescherming vertelt dat het verzoek om een Beter Leven-keurmerk voor zuivel kwam van een bedrijf in de sector zelf. Het spreekt volgens de organisatie vanzelf dat de lat voor een keurmerk hoger moet liggen dan voor bestaande initiatieven, zoals weidegang. Misschien dat extra eisen worden gesteld aan huisvesting en dierenwelzijn.

Beter Leven-melk moet apart gehouden kunnen worden

Zuivelverwerkers moeten ook aanpassingen verrichten om te kunnen voldoen aan de eisen van het keurmerk. Ten eerste moet de stroom Beter Leven-melk goed apart kunnen worden gehouden. Als een bedrijf helemaal is ingericht op Beter Leven-melk, is dat geen groot probleem, anders is er een scheiding van productiestromen nodig en een apart logistiek traject.

De Dierenbescherming wil nog niet zeggen om wat voor soort product het zal gaan; verse zuivel, kaas of nog anders.

Beheer
WP Admin