RundveeNieuws

Canadese melkveehouders de straat op om concurrentie

Ottawa – Canadese melkveehouders zijn de afgelopen dagen de straat op gegaan in hoofdstad Ottawa, om te protesteren tegen een gevreesde aanpassing van het quotasysteem. De melkveehouders zijn bang dat hun inkomens fors naar beneden gaan.

Aanleiding voor de protesten is de wetenschap dat het overleg over een Trans-Pacific handelsakkoord (TPP) in de eindfase verkeert en dat daarvoor van Canada gevraagd wordt om meer zuivelproducten vanuit andere landen toe te staan. Met name de Amerikaanse melkveehouderij hoopt op een vergemakkelijking van de export richting Canada. De Amerikaanse melkveehouderij kampt met een stagnerende export en verwacht zelf als gevolg van het TPP meer Nieuw-Zeelandse zuivel op de eigen markt te zien.

Bang voor Amerikaanse markttoegang

Er wordt over gesproken dat de Amerikanen in het verband van de TPP-afspraken 10 procent marktaandeel op de Canadese mogen verwerven. Canadese boeren zijn daar erg bang voor. Bij een aandeel van 10 procent op de Canadese zuivelmarkt zou het gemiddelde boereninkomen zwaar onder druk komen te staan en moet waarschijnlijk ook een groep boeren stoppen. Ongeruste boeren vroegen hier aandacht voor en blokkeerden straten met trekkers en koeien. Ook dumpten ze melk op straat.

Beheer
WP Admin