Rundveehouderij

Nieuws 1897 x bekeken 1 reactie

Actie tegen verre transporten

Den Haag – Compassion in World Farming (CIWF) protesteert door heel Europa met een standbeeld van een geketende koe tegen verre veetransporten. Volgens CIWF gaan vooral veel runderen, kalveren en schapen naar landen als Turkije, Israël en Egypte.

De dieren worden volgens CIWF blootgesteld aan dagenlang transport en worden bij aankomst volgens CIWF vaak slecht behandeld.

3D-petitie

De koe vormt volgens Geert Laugs van CIWF een 3D-petitie tegen het vervoeren van vee van binnen de EU naar bestemmingen daarbuiten. Landen die vaak exporteren naar genoemde verre bestemmingen zijn Roemenië en Litouwen, aldus Laugs. "Oost-Europa domineert, maar ook vanuit Nederland gaan transporten incidenteel naar het Midden-Oosten."

3 miljoen Europese dieren de grens over

Volgens CIWF gaan jaarlijks 3 miljoen Europese dieren de grens over. Laugs vindt het verkeerd dat dieren binnen de EU op een bepaalde manier moeten worden behandeld, maar daarbuiten worden losgelaten in een wereld waar dierenrechten nog een wazig gerucht zijn. "Verantwoordelijkheid voor dieren strekt verder dan grenzen; het is een morele plicht."

EU-regels ook buiten EU van kracht

Hij voelt zich gesterkt door een recente uitspraak van Europese rechters. Onlangs bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dat de Europese regels voor het welzijn van dieren tijdens transport ook buiten de EU van kracht zijn.

Actrice Miryanna van Reeden ondersteunt de campagne: "Dit dagenlange gesleep met dieren is vreselijk en bovenal onnodig. Dat zouden wij onze honden en katten nooit aan willen doen. Waarom doen we het dan wel met honderdduizenden kalfjes?"

Ook schrijvers Annemarie Postma en Roos Vonk ondersteunen de campagne. De koe reist door Europa. Eerder was de koe in Londen en Parijs en reist door naar onder meer Berlijn en Warschau.

Koeienstandbeeld trekt rond

Na Londen, Parijs en Den Haag reist het koeienstandbeeld nog door naar Berlijn (14 oktober), Warschau (15 oktober), Praag (18 en 19 oktober), Rome (23 oktober) om uiteindelijk in november in Brussel te worden overhandigd aan de Europese Commissie.

Eén reactie

  • Arie B

    CIWF Niet veel beter eerst rest van de wereld beter gaan maken. EU is alles al meer dan goed geregeld qua transportdieren

Of registreer je om te kunnen reageren.