Rundveehouderij

Nieuws 2466 x bekeken 4 reacties

20 procent robotmelkers een feit

Dronten - Automatisch melken heeft in Nederland 20 procent marktaandeel ingenomen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM) in Dronten.

Van de 18.175 actieve melkveelocaties zijn er 3.641 ingericht met een automatisch melksysteem. Daarmee is de 20-procentgrens, die op 3.535 bedrijven ligt, met zes bedrijven overschreden.

Aanhoudende toename

De aanhoudend toename van het aantal bedrijven dat met een robot melkt, betekent dat de positie van automatisch melken nu nagenoeg gelijk ligt aan die van de zij-aan-zijmelkstallen. Deze melkwinningsinstallaties mogen zich, net als de draaimelkstallen en swingovermelkstallen nog verheugen op groei in de markt.

Visgraatmelkstal meest gebruikt

De visgraatmelkstal staat met 7.829 stallen nog altijd ruim bovenaan als het gaat om het meest gebruikte systeem. De robotbedrijven en de zij-aan-zijstallen staan samen op een stevige tweede positie. Wat betreft trend in aantallen zitten de tandemstallen, grupstallen en visgraatmelkstallen in een neerwaartse spiraal.

Laatste reacties

 • gvanlaar

  met 106 overschreden ipv met 6!!

 • Wijnand Hogenkamp

  Hallo gvanlaar. Je rekenwerk is goed! Maar er staat een tikfoutje in het artikel. 20 procent van 18.175 is 3.635. Daarmee is de overschrijding dus toch 6 bedrijven. Excuses voor de verwarring. Groeten, Wijnand Hogenkamp, Boerderij

 • Weerkundige

  Waarschijnlijk wel 25a 30. Procent van de melk die geproduceerd word in Nederland

 • Farmer4life2

  Wat een geluk dat er zoveel boeren een melkrobot hebben. Je moet eerst goed rekenen of die 10 a 20 meer koeien uit kunnen. In een traditioneel systeem melk je ze er zo bij. Was het fosfaat overschot nog groter geweest.

  Mooi systeem hoor, maar het moet je passen. Ik werk liever met personeel en traditioneel Melksysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.