RundveeNieuws

‘Winkeliers die melkprijs drukken aanpakken’

Londen – Grote supermarktbedrijven die de melkprijs te veel drukken en daardoor veehouders in problemen brengen, moeten daar hard voor worden aangepakt. Desnoods moeten de winkeliers een grote boete krijgen om ze er toe aan te zetten eerlijker te handelen.

Dat stelt de Britse parlementscommissie voor plattelandszaken na een kort onderzoek van de crisis op de zuivelmarkt.

De commissie wil met name dat de toezichthouder op de gedragscode voor supermarkten meer bevoegdheden krijgt zodat ze ook harder kan ingrijpen als dat nodig is. Die functionaris zou dan ook boetes moeten kunnen opleggen waar dat nu beperkt is tot een waarschuwing. De kamerleden benadrukken wel dat de scherpe daling van de melkprijs van de afgelopen maanden grotendeels is veroorzaakt door de ontwikkelingen op de wereldmarkt voor zuivel. Voorzitter Ann McIntosh: ”Regelmatige, scherpe en onvoorspelbare stijgingen en dalingen van de melkprijs zorgen er voor dat elke week weer melkveehouders met hun bedrijf stoppen. De wisselvalligheid van de wereldwijde en de binnenlandse melkmarkten maakt financiële planning en investeringen onmogelijk voor kleinere boeren die de risico’s niet af kunnen dekken.”

De commissie wil dat de rol van de toezichthouder op korte termijn wordt verzwaard. Ze tekent daarbij vooral aan dat die functionaris momenteel in feite slechts voor drie procent van de melkveehouders van belang is, omdat die rechtstreeks aan supermarkten leveren. ”De toezichthouder zou echter voor de overgrote meerderheid van de boeren een rol moeten kunnen spelen, daarom moeten we het werkgebied uitbreiden.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin