Rundveehouderij

Nieuws 1830 x bekeken 4 reacties

'Winkeliers die melkprijs drukken aanpakken’

Londen – Grote supermarktbedrijven die de melkprijs te veel drukken en daardoor veehouders in problemen brengen, moeten daar hard voor worden aangepakt. Desnoods moeten de winkeliers een grote boete krijgen om ze er toe aan te zetten eerlijker te handelen.

Dat stelt de Britse parlementscommissie voor plattelandszaken na een kort onderzoek van de crisis op de zuivelmarkt.

De commissie wil met name dat de toezichthouder op de gedragscode voor supermarkten meer bevoegdheden krijgt zodat ze ook harder kan ingrijpen als dat nodig is. Die functionaris zou dan ook boetes moeten kunnen opleggen waar dat nu beperkt is tot een waarschuwing. De kamerleden benadrukken wel dat de scherpe daling van de melkprijs van de afgelopen maanden grotendeels is veroorzaakt door de ontwikkelingen op de wereldmarkt voor zuivel. Voorzitter Ann McIntosh: ''Regelmatige, scherpe en onvoorspelbare stijgingen en dalingen van de melkprijs zorgen er voor dat elke week weer melkveehouders met hun bedrijf stoppen. De wisselvalligheid van de wereldwijde en de binnenlandse melkmarkten maakt financiële planning en investeringen onmogelijk voor kleinere boeren die de risico's niet af kunnen dekken.''

De commissie wil dat de rol van de toezichthouder op korte termijn wordt verzwaard. Ze tekent daarbij vooral aan dat die functionaris momenteel in feite slechts voor drie procent van de melkveehouders van belang is, omdat die rechtstreeks aan supermarkten leveren. ''De toezichthouder zou echter voor de overgrote meerderheid van de boeren een rol moeten kunnen spelen, daarom moeten we het werkgebied uitbreiden.''

Laatste reacties

 • joannes

  Zie ik hier een reductie van ¨consumenten belang¨ ten gunste van producenten! Het hardstikke logisch maar toch, een verrassend voorstel tegen markt dumping! Retailers misbruiken het vers assortiment om de loop in de winkel te krijgen en te houden en misbruiken daarmee de agrarische sector. Dat ze ter compensatie hun eigen marges opkrikken met andere artikelen die ze in de loopfrequentie toch meenemen in die supermarkt heeft die boer absoluut niets aan. Want met die paar Retailers die tegenwoordig nationaal domineren, kunnen ze qua inkoop en logistieke kracht een hele sector naar de vernieling helpen. Een sector die óók zijn brood moet kunnen verdienen in gezonde economische verhoudingen. Daar heeft de Politiek een taak als evenwichts bewaarder! De consument mag dan wel ook de kiezer zijn maar afhankelijk worden van importen voor iets dagelijks en vloeibaar (inefficiënt transporteren) als melk kan een hele dure aangelegenheid worden wanneer de Retailers de macht houden. Want die werken toch alleen maar van kwartaal naar kwartaal voor hun winstcijfers! Terwijl die Boer jaren op het zelfde bedrijf, dezelfde grond, zijn brood hoopt te verdienen.

 • Ferm

  @joannes, de politiek laat het willens en wetens gebeuren. De macht is en blijft bij de grote supers/ multinationals en bij de verwerkers. Alles om in de concurrentie strijd zo goedkoop mogelijk uit de bus te komen, dat die consument maar bij jou of jou product wil. Zij behalen hun marges wel. De producent is gewoon het sluitstuk. Als het maar voor de consument goedkoop is, is alles geoorloofd. Ik denk niet dat deze Britsche actie enige kans van slagen zal hebben. Dat we daarmee de agrarische sector de nek omdraaien is lange termijn denken, wat door de politiek niet gedaan wordt. Daardoor onstaan situaties als deze. Wees daar als producent op voorbereid, met een zo laag mogelijke kostprijs, die kan concurreren met het buitenland. Zo niet, moet je je bedenken dat JOU bestaansrecht in gevaar komt en adequate maatregelen nemen als dat (nog) kan. Zo simpel is het helaas.

 • haverboer1

  veehouders weten nog steeds niet hoe vraag en aanbod werkt.
  is er te veel, dan zakt de prijs, is er tekort dan stijgt die.
  meer melken levert niet altijd meer op, dat is hetzelfde als met aardappelen en uien. die zijn nu ook dik onder de kostprijs.
  als je met afspraken de prijs omhoog brengt, loop je de kans dat de mededinging autoriteiten achter je aan komen met hoge boetes.
  kijk maar naar de uienverwerkers die ook miljoenen boetes kregen omdat ze hadden afgesproken om wat uien te vernietigen voor een betere prijsvorming.

 • LUCTOR

  Om het maar eens op zijn agrarisch te zeggen het is allemaal gelul tegen de wind in komt niks van terecht. Wie betaald bepaalt zou deze landbouw politiek de agrarische sector de nek omdraaien wat vroeg of laat gebeurd komt er een systeem voor terug waarin met een buidel geld de agrarische sector weer gelift wordt er kan dan wel even schaarste optreden maar dat is met twee jaar ook weer opgelost je ziet dit verschijnsel ook in de bouw bij schaarste aan bouwvakkers worden de lonen om hoog getrokken en het scholings systeem gestimuleerd zodat er binnen 5jaar weer een over aanbod is dit verschijnsel heeft zich in zekere zin ook al voor gedaan in de melkvee houderij melkvee houders zijn de laatste jaren gepust om klaar te zijn voor het quotum loze tijdperk want de wereld zuivelmarkt zou een schaarste aan melk laten zien zie wat er nu gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.