Rundveehouderij

Nieuws 2132 x bekeken 10 reacties

Voorzichtig positief over selectief droogzetten

Zwolle - Veehouders zijn voorzichtig positief over het selectief droogzetten van koeien. Er treedt niet meer klinische mastitis op dan bij voor de voet weg droogzetten met injectoren en de kosten dalen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onder 179 bedrijven. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens het Gezonde Melkveehouderij-congres dat Boerderij en GD vandaag organiseren.

Van de 179 willekeurig gekozen melkveehouders met een traditioneel melksysteem werkte driekwart in 2013, een jaar voor de start van het verplichte programma, op een of ander wijze al met selectief droogzetten. ‎Een kwart zette de koeien nog voor de voet weg droog met antibiotica. Bij de selectief droogzetters gebruikte grofweg de helft meer antibiotica dan het schema sinds 2014 voorschrijft en de helft minder dan het schema. Tussen de drie groepen zit echter geen verschil in optreden van klinische mastitis. Bedrijven die selectief droogzetten, hebben wel een hoger celgetal bij de ouderkalfskoeien, een indicatie voor meer subklinisch mastitis.

De veehouders vinden zichzelf voldoende bijgeschoold rondom mastitis. Ze ervaren wel een gebrek aan praktische kennis op het gebied van drukken van de melkgift naar 12 kilo bij droogzetten. Daarnaast missen ze praktijkkennis over huisvesting en hygiëne van droge koeien.

‎Door de verplichte aanpak van selectief droogzetten in 2014 is de kennis over diergezondheidsmanagement en gebruik over diergeneesmiddelen toegenomen. Ook de volksgezondheid is volgens de boeren toegenomen en de kosten zijn gedaald. Als minpunt zien ze het toegenomen risico op vervroegde afvoer van dieren.

Laatste reacties

 • haam

  beetje erg gekleurd positief beeld want willekeurig GEKOZEN dan is er dus een selectie toegepast ( blijkt ook wel uit het verhaal ) want ik hoor behoorlijk veel negatieve reacties bij collega boeren over veel meer mastitis en juist veel meer kosten en werk en weg gegooide melk en inderdaad zoals het artikel aangaf hoger cel niet erg duurzaam allemaal, ook het jaar overzicht celgetal van F.C. is gestegen.

 • japke33

  ik ben er juist erg negatief over, en ben er ook mee gestopt. Ik ga mijn dieren niet onnodig leed bezorgen, door ze niet te beschermen in de droogstand. Hier werkt het niet zonder droogzetters. En komt daar straf op, dan wil ik het gevecht graag aan gaan.

 • ohzo

  Die ervaring heb ik ook japke. Veel gelazer na het kalven. Het zijn dan nooit de slechtste koeien die onderste boven gaan.

 • hooghoes

  Ik zit op 0,5 ddd .zonder problemen met hoog celgetal en dat soort problemen!

 • japke33

  @hooghoes, bij de een kan het wel, bij de ander niet. Wij hebben mee gedaan aan de proef van de GD, en daar kwam gewoon uit dat ons bedrijf niet zonder droogzetters kan. Ons celgetal zit nu altijd onder de 200 cellen, en dat willen we graag zo houden. Dus gebruiken we droogzetters en hebben we geen problemen met mastitis en hoog celgetal.

 • Mozes

  @japke33, waarom is het op jou bedrijf niet mogelijk om selectief droog te zetten?

 • joannes

  De zoveelste keer dat het idee voor de feiten uitgaat! En hoe gaat dat in het Buitenland? Vooral die landen die die grote loopstallen zetten? Brazilië en China. Ik denk dat ze je; je ronduit uitlachen!

 • koestal

  Nederland is weer het braafste jongetje van de klas,dat blijft het ook ,Dijksma prijst de Nederlandse boeren weer de hemel in op de Grune Woche in Berlijn voor z,n inspanningen,terug in Den Haag begint ze gauw weer nieuwe regels te bedenken. Waar een klein land al niet groot in kan zijn ?

 • p.g.pronk

  goedkoper is het zeker niet
  je betaald je scheel voor een emmertje tubes met een beetje 'silicone' kit
  duidelijk weer een manier om het geld uit je zak te kloppen

 • koestal

  Wat je 10 jaar geleden nog op de landbouwschool leerde ,is bijna alles weer achterhaald

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.