RundveeNieuws

Voorzichtig positief over selectief droogzetten

Zwolle – Veehouders zijn voorzichtig positief over het selectief droogzetten van koeien. Er treedt niet meer klinische mastitis op dan bij voor de voet weg droogzetten met injectoren en de kosten dalen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onder 179 bedrijven. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens het Gezonde Melkveehouderij-congres dat Boerderij en GD vandaag organiseren.

Van de 179 willekeurig gekozen melkveehouders met een traditioneel melksysteem werkte driekwart in 2013, een jaar voor de start van het verplichte programma, op een of ander wijze al met selectief droogzetten. ‎Een kwart zette de koeien nog voor de voet weg droog met antibiotica. Bij de selectief droogzetters gebruikte grofweg de helft meer antibiotica dan het schema sinds 2014 voorschrijft en de helft minder dan het schema. Tussen de drie groepen zit echter geen verschil in optreden van klinische mastitis. Bedrijven die selectief droogzetten, hebben wel een hoger celgetal bij de ouderkalfskoeien, een indicatie voor meer subklinisch mastitis.

De veehouders vinden zichzelf voldoende bijgeschoold rondom mastitis. Ze ervaren wel een gebrek aan praktische kennis op het gebied van drukken van de melkgift naar 12 kilo bij droogzetten. Daarnaast missen ze praktijkkennis over huisvesting en hygiëne van droge koeien.

‎Door de verplichte aanpak van selectief droogzetten in 2014 is de kennis over diergezondheidsmanagement en gebruik over diergeneesmiddelen toegenomen. Ook de volksgezondheid is volgens de boeren toegenomen en de kosten zijn gedaald. Als minpunt zien ze het toegenomen risico op vervroegde afvoer van dieren.

Beheer
WP Admin