Rundveehouderij

Nieuws 2786 x bekeken 1 reactie

Verbod op Belgisch Witblauw in Zwitserland

Bern – Het Zwitserse Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen (BLV) stelt een nieuwe verordening in ter bescherming van dieren in de fokkerij.

Deze verordening bevat ook een verbod op het Belgisch Witblauwe ras. Doel van deze verordening is om het aantal dieren te verminderen, dat onder hun fokkerijkenmerken lijden. Het BLV verdeelt de verordening in vier categorieën. In de zwaarste categorie is sprake van een fokverbod voor diersoorten en rassen met met extreme fokkenmerken, waaronder de Belgisch Witblauwe. Naast het verbod op het fokken van zuivere Witblauwen mag het ras ook niet meer ingezet worden in gebruikskruisingen om zo de zware bespiering te verminderen.

In de verordening wordt niet gesproken over het al dan niet natuurlijk afkalven. De extreem zware bespiering is een doorn in het oog van het BLV. In de lichtere categorieën wordt van de fokker verwacht dat hij dieren met extreme raskenmerken niet meer inzet voor de fokkerij om zo op den duur de kenmerken uit het ras te fokken.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik begrijp ook niet hoe onze zuiderburen zo'n koe mooi kunnen vinden

Of registreer je om te kunnen reageren.