RundveeNieuws

VS heropent grens voor Europees rundvlees geleidelijk

Brussel – De Verenigde Staten importeren weer Iers rundvlees.

Eurocommissarissen voor volksgezondheid Vytenis Andriukaitis, handelscommissaris Cecilia Malmström en landbouwcommissaris Phil Hogan reageren positief. Ze verwachten dat ook rundvlees uit de andere EU-landen spoedig weer naar de Verenigde Staten geëxporteerd mag worden.

Per 1 januari is de Amerikaanse grens na zeventien jaar weer geopend voor Iers rundvlees. “We zijn erg blij met de mededeling van het Amerikaanse landbouwministerie dat de markt voor rundvlees uit de EU weer geleidelijk geopend wordt, te beginnen bij rundvlees uit Ierland”, reageert Eurocommissaris Hogan. Hij spreekt van een goede eerste stap om de disproportionele en onrechtvaardige importstop die de VS invoerde ten tijde van de BSE-crisis te beëindigen en terug te gaan naar normale handelspraktijken.

De Verenigde Staten sloten de grens voor Europees rundvlees, schapen- en geitenvlees in januari 1998, vanwege het risico op BSE. Het importverbod was niet volgens de regels van de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE. De OIE stelde dat ontbeend vlees gewoon verhandeld kon worden, maar de VS sloot de grens voor al het vlees van rund, geit en schaap uit de EU.

De EU verwacht dat na het openen van de grens voor Iers rundvlees ook spoedig weer schapen- en geitenvlees naar de Verenigde Staten geëxporteerd mag worden uit de EU.

Voor Nederland biedt de Amerikaanse markt vooral kansen voor de export van kalfsvlees.

Beheer
WP Admin