RundveeNieuws

Sara niet onderschatten

Zwolle – Subacute pensverzuring, Sara, komt op 10 tot 30 procent van de bedrijven in Nederland op enig moment voor.

Dat zei Jan Veling, rundveedierenarts van de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens het congres Gezonde Melkveehouderij, vandaag in Zwolle.

Het lastige van Sara is dat het zich niet altijd duidelijk manifesteert. De veehouder geeft vaak aan dat het voer wel opgemaakt wordt, maar dat zich dat niet vertaald in melkproductie of conditie. Sara komt voor bij nieuwmelkte koeien, maar zeker ook zo  vaak bij koeien die al in midlactatie zijn.

Voor de veehouder is het belangrijk dat bij twijfel het rantsoen goed wordt nagekeken. Dat betekent doorrekenen van het aanbod snel verteerbaar zetmeel en suikers en de structuurwaarde van het rantsoen. Bij subklinische pensverzuring is het zaak het aandeel snel verteerbare koolhydraten te verminderen en meer structuurwaarde toe te voegen. Ook moet de voergoot liefst niet leeg zijn. Accepteer voerresten en voer voldoende vaak zodat hoge voeropnames in korte tijd worden vermeden. Een voerplaats voor elke koe draagt daar in bij.

Beheer
WP Admin