RundveeNieuws

Oproep tegen invoer kaas in Groot-Brittannië

Cardiff – Dai Davies, voorzitter van de Farmers Union of Wales, wil dat de supermarkten in zijn land minder kaas uit het buitenland invoeren.

”Dat herstel van de melkprijs nog een lange tijd uit zal blijven, lijkt nu zeker. Ook als de melkproductie gaat dalen, zoals sommigen verwachten, dan nog zal de melkprijs voorlopig niet omhoog gaan. Dat vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van de zuivelsector.”

Davies zegt dat in de eerste negen maanden van vorig jaar 77.000 ton cheddar, 271,000 ton aan speciaalkazen en 42.000 ton aan boter is ingevoerd. “Wij doen een dringend beroep op de supermarkten om zuivelproducten voortaan op ons eigen eiland in te kopen. Daarbij zullen ze dan ook eerlijke prijzen voor die zuivel moeten betalen om er voor te zorgen dat de toekomst op lange termijn wordt veilig gesteld.”

Davies verwacht geen enkele verbetering in de melkprijs. ”Het Russische handelsembargo in combinatie met teruglopende vraag in China en het zwakke economische klimaat zal de prijsverhoging tot na een potentiele daling van de productie vertragen.”

De FUW-voorman weet wel dat sommige Britse melkveehouders wat meer voor hun melk vangen, omdat ze met een exclusief contract met een winkelbedrijf leveren ‘maar dat gaat uiteindelijk maar om 4 procent van de productie en is dus verre van representatief voor de sector als geheel.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin