RundveeNieuws

Nieuw-Zeelandse melkproductie minder door droogte

Auckland – De melkproductie in Nieuw-Zeeland zal dit seizoen veel minder stijgen dan eerst voorzien. Dit meldt de ASB Bank New Zealand in haar jongste vooruitblik. Door droogte zal de productie niet met 3 procent stijgen, maar met hooguit 1,5 procent. Met name de productie op het Zuidereiland zal naar verwachting flink last krijgen van droogte. Dit wordt veroorzaakt door het El Niño-effect.

De prognose van ASB Bank komt na een eerder bericht van coöperatie Fonterra, met daarin de verwachting dat de Nieuw-Zeelandse melkproductie dit seizoen niet met 2 procent zal stijgen, maar gelijk blijft. De reden dat ASB Bank met hogere cijfers komt, is omdat de bank in haar prognose alle Nieuwe Zeelandse-melkproducenten meeneemt, niet alleen die van Fonterra. Dit bedrijf is wel veruit de grootste melkproducent in Nieuw-Zeeland, maar het verliest de laatste jaren steeds meer melk aan concurrenten.

Afgelopen nazomer, in het begin van het Nieuw-Zeelandse zuivelseizoen, werd nog uitgegaan van een stijging van de melkproductie met 5,8 procent. Dat zal zeker niet meer haalbaar zijn. Er is nog geen hevige droogte, zoals nu in Australië, maar de Nieuw-Zeelandse boeren merken toch wel een beperktere neerslag. Naar verwachting zal het gebrek aan regen zich het sterkst doen voelen in de periode van januari tot en met maart, dus in de grotendeels nog komende weken en maanden, en vooral in de regio’s van Canterbury en Otago.

Wat de effecten hiervan op de wereldmarkt voor zuivel zijn, is nog moeilijk te zeggen. Voor melkveehouders en verwerkers is een beperking van de mondiale beschikbaarheid van zuivel op dit moment wel heel welkom. Overal komt de zuivel met lage prijzen als gevolg van overaanbod en een kleine vraag.

Beheer
WP Admin