RundveeNieuws

Nederlander start grootste melkveebedrijf van Brazilië

Joborandi – De Nederlander Kees Koolen (49) werkt aan de opzet van het grootste geïntegreerde melkveebedrijf ter wereld. Het moet voor eind 2016 operationeel zijn en 4 miljoen kilo melk per dag produceren. Saillant detail is dat hij daarbij samenwerkt met zijn oude kennis Willy van Bakel, die in Brazilië blijkt te zijn neergestreken.

Koolen is medeoprichter van boekingssite booking.com, maar is nu actief als investeerder en CEO van Agri Brasil. Het mega-melkveebedrijf vergt volgens de berichten een investering van €500 miljoen. Het bedrijf is gepland in de plaats Joborandi in het zuidoosten van de deelstaat Bahia. Een derde van het totale investeringsbedrag zal worden gefinancierd door het Braziliaanse Ontwikkelingsfonds van het Noordoosten (FNDE), €100 miljoen door Koolen en de rest door andere investeerders.

Het plan is om eerst te beginnen met de productie van 1 miljoen liter melk per dag. De melk moet op het bedrijf zelf worden verwerkt tot melkpoeder, condensmelk en andere zuivelproducent, merendeels bestemd voor de export.

De benodigde dieren zullen worden gekocht in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft al 31.000 hectare land aangekocht. De dieren zullen in loopstallen worden gehouden die voorzien zal zijn met de meest moderne technologie om het welzijn van de dieren te bevorderen en een zo hoog mogelijke productie te halen. Koolen spreekt al over het installeren van webcams, zodat de consument de productie van de melk online kan volgen.

Op zijn LinkedIn-pagina vraagt Koolen nog om personeel voor zijn nieuwe bedrijf. Hij zoekt vooral mensen met kennis van zuivelprodctie, nodig om te kunnen werken met de geplande nieuwe fabriek. Volgens Koolen is er vanuit Brazilië, maar ook vanuit China, veel belangstelling voor zijn melkveeproject.

De Brabantse boerenzoon Koolen is een succesvol zakenman met een geschat vermogen van € 100 miljoen.  Willy van Bakel was lang actief in de handel in onroerend goed en had het grootste emigratiebemiddelingskantoor voor melkveehouders die in de VS wilden beginnen. Daar is niets meer van over.

Volgens Willy van Bakel is hij in de VS in problemen gekomen door de zuivel- en bankencrisis. Diverse melkveehouders beschuldigen hem echter van oplichting. Zijn Nederlandse onderneming, Van Bakel Onroerend Goed, is failliet verklaard.

Van Bakel wilde eerder een groot zuivelproject in India beginnen. Daar is niets van terechtgekomen.

Beheer
WP Admin