Rundveehouderij

Nieuws 767 x bekeken

NSFO start onderzoek naar resistentie wormmiddelen

Bruchem – De Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) gaat dit voorjaar samen met de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht een onderzoek uitvoeren naar de resistentie tegen wormmiddelen.

Reden voor dit onderzoek is het toenemende aantal meldingen over wormmiddelen die niet meer werkzaam lijken te zijn. Uit monitoring moet blijken hoe groot het probleem van resistentie tegen wormmiddelen in Nederland nu eigenlijk is.

De monitoring vindt plaats op bedrijven met pas afgelammerde ooien, minimaal dertig. Op deze manier krijgt een bedrijf nog voor de start van het weideseizoen inzicht in welke middelen het beste gebruikt kunnen worden om te ontwormen.

Op de bedrijven worden de ooien in groepen ingedeeld. Een van de groepen wordt niet ontwormd, maar dient als controlegroep. De andere groepen worden door de onderzoekers ontwormd met telkens een andere werkzame stof. Op het moment van ontwormen worden mestmonsters verzameld, en twee weken later nogmaals. Een wormmiddel is effectief als twee weken na ontwormen meer dan 95 procent van de wormeieren in de mest is verdwenen. Mocht het mestonderzoek daartoe aanleiding geven, dan kunnen de ooien uit de controlegroep na deze twee weken uiteraard alsnog ontwormd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.