Rundveehouderij

Nieuws 4795 x bekeken 30 reacties

NMV en LTO willen verschillende remedies voor lage prijzen

Langerak/Brummen - Het jaar 2015 wordt een moeilijk jaar voor de melkveehouderij. Daarover zijn de voorlieden Kees Romijn en Dirk Jan Schoonman van LTO melkveehouderij en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond het eens.

Schoonman wil de situatie met steeds lagere melkprijzen en dalende inkomens aanpakken om de markt te hervormen, met behulp van de politiek. Romijn wil dat niet. Hij wil dat de melkveehouders zich verder aanpassen aan de marktomstandigheden. Ook hij heeft de politiek nodig. Niet om grote aanpassingen door te voeren, maar om een aanpassing van het fiscale stelsel te bewerken. Romijn wil dat melkveehouders een fiscaal vrijgestelde buffer kunnen aanleggen, voor gebruik in slechte tijden. Niet voor deze (want dat is te laat) crisis, maar voor de volgende crisis. Daar kunnen nu de handen voor op elkaar komen. Schoonman vindt dit het verkeerde middel voor het verkeerde probleem.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Sorry, lees ik nu echt ====> Romijn wil dat melkveehouders een fiscaal vrijgestelde buffer kunnen aanleggen?
  ***

 • gerjan slingenbergh

  Ja dat lees je goed, voor over 25 jaar als de melkprijs is hersteld.

 • Mozes

  Volgens mij bestaat al de mogelijkheid om het fiscaalinkomen over een aantal jaren te middelen. Een fiscaal vrije buffer is dus een verruiming van deze regeling of een extra regeling hier bovenop.

 • alco1

  Een soort FOR?? (fiscale oudedags reserve)

 • Marco22

  NMV wil het uit de markt halen(reguleren aanbod), wat mij het beste lijkt. Lto zoekt het weer aan de kostenkant op het boerenbedrijf (en je afhankelijk maken van een labiele overheid). Dan krijg je net als bij de varkens en kippen en race naar de laagste kosten. Want zoals varkenshandellaar al eens een keer zei.' in een overschotmarkt geld; de opbrengst volgt de kostprijs'
  Afnemers weten dan precies wat ze moeten betalen ,nl de laagste prijs.

 • japke33

  Wie luistert er nog naar LTO? Die roepen maar wat. Ze wilden toch zo nodig het quotum er af, en melken maar. Dan moeten ze nu ook niet zeuren om steun en maatregelen. Hadden ze een paar jaar geleden maar iets beter moeten nadenken.

 • Bossinkgait

  Hoe is het toch mogelijk dat een boerenvoorman van LTO zegt tegen ons: toch beter je best doen jongens, de kostprijs moet naar beneden.
  Wie wil hier nu lid van zijn? Ik gelukkig al jaaaaren niet meer.

 • sjaakbea

  Het afschaffen van het melkquotum blijkt niet de reden voor de huidige lage prijs. Hoewel sommige mensen die reageren het niet weten is er nog een quotum tot 31-03. Ik zie in bovenstaand artikel ook van de lto kant geen gezeur om steun, hooguit verbetering van de mogelijkheden om te middelen. Verder 2 goede jaren gehad, kleine dip helpt misschien tegen gekte in grondmarkt. Uiteraard hopen dat het niet te lang duurt.
  Sjaak van Essen

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  @ Ishtar #1 ( e.a.):
  Ja, ook personen uit onverwachte hoek zijn in de ban van de N.M.V.-slogan: 'INKOMEN, daar draait het om!'

  ( Geen inkomen is immers ook geen mogelijkheid voor een 'fiscaal vrijgesteld buffer').

 • gerjan slingenbergh

  @sjaakbea De melkprijs is nu laag omdat er teveel melk wordt geproduceerd. In Nederland is er een enorme overcapaciteit aan stallen.
  Als die straks na het afschaffen van het quotum worden gevuld met koeien, verwacht ik een nog lagere prijs.

 • PetervanKempen

  Inkomen, dus prijs kan theoretisch beinvloed worden door optreden van de veehouders aan de aanbod kant, zoals NMV bepleit. Helaas is voor 80 % van het melkaanbod de wereld marktprijs, met alle schommelingen van dien, van kracht. De LTO visie van het opbouwen van een appeltje voor de dorst voor deelnemers aan een volatiele afzet markt helpt alleen als die mogelijkheid er ook is geweest. LTO veronderstelt dat men heeft kunnen oppotten. Daarvoor komt de prijs van onderwerping aan allerlei regeltjes. Helaas veranderen overheid en EU telkens steun en subsidie regels. Wat de potentie voor regulering van (beter betalend ?) bio of weide melk aanbod in de EU markt is? Zeker is, dat die afzet markt onbeperkte toename van meer bio melk door toenemend specialisme in die richting ook niet kan absorberen.Ook hier treedt dan prijsval op.
  Iedere ondernemer zal op grond van eigen situatie en afwegingen zelf moeten beslissen in welk marktsegment men de toekomst inkomen wil gaan verwerven, dat kunnen zowel NMV als LTO niet voor hen doen.

 • sjaakbea

  @gertjan slingenbergh In 2012 was de melkaanvoer beduidend lager als in 2013. Begin 2014 was de melkaanvoer beduidend hoger als in 2013. Op dit moment is de melkaanvoer vergelijkbaar met een jaar geleden. Als jou theorie zou kloppen en de Nederlandse melkaanvoer de prijs bepalen zou de melkprijs in 2012 beter zijn als in 2013, begin 2014 zou dramatisch geweest zijn en op dit moment vergelijkbaar met vorig jaar. Een blik op de melkafrekening leert dat dat niet waar is. Sinds jaren geleden de marktbescherming en exportsubsidies zijn afgeschaft is de prijs afhankelijk van wereldwijde markt van vraag en aanbod. Extra melk in Nederland is daarop van kleine invloed.
  Sjaak van Essen
  Sjaak van Essen

 • koestal

  2015 wordt het jaar van de waarheid,boven blijven of verzuipen

 • agratax2

  De enige die op dit moment de melkplas kan aanpassen is de Zuivelindustrie en de boeren. De hoofdmoot van de zuivel is in handen van internationaal opererende Cooperaties. Bedrijven dus in handen van de melkveehouders als zij niet instaat zijn de productie af te stemmen op een markt met redelijke prijzen kunnen de boeren de fabrieken maar beter afstoten zodat ze ook geen risico meer lopen als de directies weer eens een riskante investering doen in binnen of buitenland. Tevens maakt het de boeren makkelijker om over te stappen naar een beter uitbetalende fabriek, als die er al is. Alle stalruimte benutten na 1 april zal inderdaad leiden tot nog meer melk en een opbrengstprijs die nog verder onder de kostprijs ligt. Dus meer werk en meer verlies, dit kunnen we toch niet bepaald ondernemen noemen.

 • Matt

  . Alle stalruimte benutten na 1 april zal inderdaad leiden tot nog meer melk en een opbrengstprijs die nog verder onder de kostprijs ligt. Dus meer werk en meer verlies, dit kunnen we toch niet bepaald ondernemen noemen.

  ind agratax als je niks anders weet te verzinnen,als te verdubbelen
  moet je nu niet zeuren over een te lage melkprijs..

 • Ishtar

  Als een heel continent Europa ineens enorm veeel gaat of kan produceren.
  Is het onmogelijk om te stellen dat dat geen invloed heeft op de melkprijs.
  Het quotum kun je zien als onzichtbare lijm dat een soort van balans gaf en zo ook duidelijkheid.
  Nu haal je de onichtbare lijm weg, zonder daar een andere lijm voor te gebruiken.
  Echt volkomen waanzin, immers het weghalen van het quotum, zal pas over een langdurig termijn een balans vinden.
  Intussen zal oa grondprijs en melkprijs en andere gerelateerde waarden in die oude structuur ook gaan bewegen.
  Volkomen onverandwoord als melk sector, en als sector bestuurders, omzo om de gaan met deze sector in Europa.
  en zo je eigen leden in de maling te nemen.

  Maar goed, ieder zijn, keus, ga aub niet de komende jaren als sector of boer om steun of interventie vragen.
  Ook niet europarlementariers van de cda of vvd, los dit dan ook zelf op als sector.
  En boeren zouden dus daar aan moeten kloppen, en zeker bij hun coöperaties, immers die zijn medeverantwordelijk voor een goede
  melkprijs en verwaarding van de grondstoffen van hun leden.

 • ohzo

  Als het quotum de garantie is voor een goede melkprijs, dan zouden USA en andere landen dus een rampzalig lage melkprijs moeten hebben. Dat is het dus niet. Zoals in iedere industrie kan men niet eerst maar raak produceren om vervolgens maar kijken of je het geproduceerde ook kwijt kan. Dat is een verantwoording van de fabriek. Als de fabriek het geproduceerde niet kan afzetten voor een redelijke prijs zijn er 3 dingen die men doen kan: niet producereb, andere fabriek zoeken of genoegen nemen met lagere prijs.

 • Fermer

  De LTO visie: grondprijsstijging belastingvrij, alle investeringen aftrekbaar en nu ook in goede jaren belastingvrij sparen. Krijgen ze dit erdoor, dan remigreer ik direct.

 • gerjan slingenbergh

  @sjaakbea De quotering geldt voor de hele EU. De vraag in de markt is nu niet groot genoeg om een redelijke prijs te realiseren. Als al die lege plekken in Nederland worden opgevuld zal dat zeker niet tot een verbetering van de prijs leiden.

 • tinus888

  ze hebben de rode diesel ook niet kunnen behouden wat de scheepvaart wel is gelukt
  verlies mag je 9 jaar vooruitschuiven zal remijn dat niet weten?

 • Fozzy Bear

  De banken kunnen die buffer creeren. als ze een extra aflossing niet aan de achterkant van de lening afhalen maar aan de voorkant. Voorbeeld: lening 1000000 nog 25 jaar aflossen. 40000 per jaar. nu geeft een extra aflossing van 50000 een verlaging van 2000 voor de volgende jaren. (1000000 - 50000)/25 = 38000. Ging er die aan de voorkant af dan was de eerst volgende aflossing pas over 1 jaar ( 50000-40000). Dus gewoon aflossen in voorstand en dan eventueel jaren vooruit.

 • Jan van het Zand

  De quotering was en is een beperking van de melkproductie. Vanaf het begin is gezegd, dat het een tijdelijke maatregel is. Eerst dacht men van 5 jaar. Later 20 jaar. De melkquotering heeft 31 jaar geduurd op 1 april 2015. Het was een stand-still periode om de melkveehouderij in Europa voor te bereiden op een vrije markt zonder steun voor de melkveehouderij.
  Wie heeft zich voorbereidt op de vrije marktwerking in de melkveehouderij?
  Men heeft daar toch 31 jaar op kunnen voorbereiden.

 • alco1

  @REDACTIE. Kan er niet een keer een column geschreven worden over de werking van het quotum stelsel nu, in de trend zoals @Mozes en ik dat steeds maar weer uitleggen. Desnoods wil ik er wel een artikel over schrijven.

 • Fermer

  @alco, misschien is het gemakkelijker om @Mozes en jou uit te laten leggen waarom iedereen , behalve jullie twee, de werking van het melkquotum wel snappen en hoe het werkte.

 • Klomp

  Schoonman wil de situatie van steeds lagere melkprijzen en dalende inkomens aanpakken, Wat een onzin praat. Volgens mij waren de laatste jaren topjaren voor de melkveehouderij. Er is veel verdient en werd er volop gebouwd. ( stallen, grond, machines} men moest allemaal groot worden want de melk zou niet aan te slepen zijn. Nu er even een dipje is roept iedereen moord en brand. Jullie wilden allemaal groot worden, wel nu ben of wordt je groot wees nu dan ook groot en wen aan de vrije markt. Neem een voorbeeld aan de akkerbouw en de intensieve veehouderij. Ga gewoon aan het werk en let op je kosten, en die nieuwe trekker kan wel 30 jaar mee.

 • gjh

  wanner stopt ROMIJN met uit zijn nek te lullen, Er is toch niemand die deze man nog serieus neemt.

 • afm

  lto heeft dit zelf gewild

 • PetervanKempen

  Een troost: op de lange termijn is er fundamenteel tekort aan graan en melk als voedinsmiddelen wereld wijd.
  Probleem nu dat je met welk markt en kwaliteits concept dan ook eerst de aanpassingsperiode naar de open wereldmarkt moet overleven.
  Een individuele fabriek afzet aanpassen heeft NUL effect op de wereld marktprijs en of vraag en aanbod. Een concern, ook multinationaal , kan de markt trend niet bepalen noch beinvloeden. Alleen door de koopkracht van consumenten en reclame voor melk producten te verbeteren, neemt de vraag , en de prijs, dan vanzelf toe. Helaas gaat er nu veel geld in toekomstige afneem regios (azie, afrika,rusland )naar kalashnikovs en 7,62 munitie ervoor in plaats van naar goed eten.

 • Freriks

  Het leuke van deze discussie is dat dezelfde discussie ook werd gevoerd bij invoering van de superheffing. Het zou een slagveld worden. Boeren zouden failliet gaan etc. Punt is dat mensen een hekel hebben aan grote veranderingen en onzekerheid. en boeren zijn soms net mensen.
  Er zijn een aantal jongens hierboven die het hebben over aanpassing productie als de prijs daalt. Wie kan de productie zo snel terug schroeven als er in 4 maand 20% prijsdaling is? En daarbij hoort dan ook de capaciteit om de productie weer snel op te schalen als de prijs net zo snel weer stijgt.

 • Sjmens

  @freriks. Je slaat de hamer op de kop!

  Bovendien, melkprijs is mondiaal. Als er in USA of in NZ/aus een crisis profiteren wij en vice versa. Die paar procent meer melk in NL zal echt het verschil in prijs niet maken.
  Ben ook wel blij met standpunt Romijn voor fiscaalvrije ruimte voor buffering. Alleen ben bang dat er weer allerlei politieke rand-eisen aan worden gekoppeld.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.