Rundveehouderij

Nieuws 1288 x bekeken

Minder IBR-veldvirus aangetoond

Deventer - Het percentage melkveebedrijven waar IBR-veldvirus wordt aangetoond, is in zes jaar tijd gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

In 2009 lag het percentage bedrijven waar IBR-veldvirus is aangetoond bij klinisch verdachte dieren nog op 35 procent. In 2014 was dat gedaald tot 16 procent.

Inmiddels heeft ruim 42 procent van de melkveebedrijven een IBR-vrij certificaat of is IBR-tankmelk onverdacht. De overige bedrijven hebben geen erkende IBR-status. Een groot prevalentieonderzoek in 2011-2012 toonde op 21 procent van de bedrijven een IBR-infectie aan.

Van de niet-melkleverende bedrijven heeft 12 procent een IBR-vrij certificaat. In deze groep bedrijven werd tijdens het prevalentieonderzoek op 18 procent van de bedrijven een IBR-infectie aangetoond.

Bedrijven die een IBR-vrij certificaat hebben, slepen in minder dan 1 procent IBR opnieuw binnen. Grootste risico is aanvoer van dieren met een lagere IBR-status. 6 procent van de IBR-vrije bedrijven voerden (in 2014) een of meerdere dieren aan met een lagere status.

Of registreer je om te kunnen reageren.