RundveeNieuws

‘Melkprijs eerst lager, herstel vanaf augustus’

Zwolle – Op de korte termijn zijn er meer prijsdrukkende dan prijsstuwende krachten in de internationale melkmarkt. ?Vanaf augustus slaat dat om.

Dat stelde analist Mark Voorbergen tijdens de studiedag Gezonde Melkveehouderij die Boerderij en GD vandaag in Zwolle organiseren.

Vooral het stevig in de exportmarkt komende Verenigde Staten (VS) werkt nu prijsdrukkend, ondanks een productiekrimp in de belangrijkste EU-landen. China, Algerije en de Filipijnen importeren nu relatief mondjesmaat. Die landen hebben hun voorraden in de eerste helft van 2014 fors aangevuld.

Vanaf maart zal de productie in Nieuw Zeeland, ’s werelds grootste exporteur van zuivel, sneller dan in andere jaren dalen. Door de lage melkprijs worden daar de laagproductieve koeien eerder geruimd. Op het Zuidereiland dreigt droogte, wat ook het aanbod zal drukken.

In die periode is de productie in de VS nog hoog, en de ervaring leert dat de VS hun opgebouwde voorraden snel clearen, in een korte periode verkopen, wat prijsdrukkend werkt tot augustus.

Vanaf augustus zal vooral China de import weer oppakken en kan Rusland weer in de markt komen. De VS produceren dan nog stevig. Vooral het aanbod uit de EU bepaalt dan de prijs. Dat aanbod is nog niet in te schatten doordat er rond de afschaffing van het melkquotum plotselinge veranderingen van de aanvoer mogelijk zijn. “Een al te grote productiegroei in de EU zal het positieve beeld voor de tweede helft van het jaar verstoren”, aldus Voorbergen.

Beheer
WP Admin