RundveeNieuws

Meerderheid voor inperking grondloze groei

Doetinchem – Een meerderheid van de melkveehouders vindt dat grondloze groei niet moet kunnen, ook niet als alle mest verwerkt wordt. Dat blijkt uit een peiling van Boerderij waaraan 1.050 melkveehouders deelnamen.

Boerderij peilde met een enquête of grondloze groei moet kunnen en op welke manier de melkveehouderij het beste grondgebonden kan blijven. 60 procent van de respondenten vindt dat grondloze groei in de melkveehouderij niet moet kunnen, ook niet als alle mest netjes wordt verwerkt. Bijna 40 procent is het daar niet mee eens. Bijna 60 procent vindt dat er een maximum moet komen voor het fosfaatoverschot per bedrijf per hectare. Iets meer dan een derde (36 procent) van de respondenten vindt van niet. Uit de enquête blijkt dat de deelnemers erg verdeeld zijn over wat de juiste norm is voor grondgebondenheid. Een derde (33 procent) kiest voor gelijke verdeling van mest op het land en mestverwerking.

Het LEI werkte drie opties uit om grondloze groei te beperken. Een maximum aan het fosfaatoverschot per hectare uitgedrukt in kilo’s per hectare, heeft de voorkeur van de meeste respondenten (36 procent).

Op de vraag of invoering van een systeem van melkveerechten wenselijk is, antwoordt een kwart (24 procent) positief. 70 procent van de geënquêteerden wil geen melkveerechten.

De invoering van de melkveewet is volgens een derde van de respondenten (33 procent) nadelig voor het eigen bedrijf. Bijna een derde (29 procent) verwacht juist positieve gevolgen, 18 procent heeft nog geen idee welke gevolgen de melkveewet voor het eigen bedrijf heeft.

42 procent van de respondenten komt uit regio Overig (Noord-, West- en Midden-Nederland). 51 procent van de geënquêteerden zegt het bedrijf gevestigd te hebben in een concentratiegebied (regio’s Zuid en Oost).

Dertig jaar lang mochten melkveehouders niet meer melken dan de Europese Unie voorschreef. Per 1 april 2015 heft Brussel de melkquotering op. Om de verwachte groei van de melkveehouderij binnen de milieunormen te houden, heeft staatssecretaris Sharon Dijksma een nieuwe wet gemaakt. Per 1 januari is de wet Verantwoorde groei melkveehouderij van kracht. Melkveebedrijven mogen groeien, mits ze voor de extra mestproductie plaatsingsruimte of mestverwerking hebben. Op verzoek van de sector wordt deze wet aangevuld met eisen voor grondgebondenheid. Dijksma komt in maart met een voorstel op welke manier de melkveesector grondgebonden moet blijven, waarna dit in de Kamer behandeld wordt.

Op dit moment is grondgebondenheid nog niet verplicht. Wanneer wel, hangt af van de politiek.

Beheer
WP Admin