RundveeNieuws

Lactalis woedend over actie melkleveranciers

Parijs – Het grootste Franse kaas- en zuivelbedrijf Lactalis is woedend over het feit dat een groep melkveehouders naar de rechter is gestapt vanwege de volgens hen te lage melkprijs. ”Die actie kan ernstige gevolgen hebben. De houding van de melkveehoudersbond FNPL is ook onverantwoord”, aldus Lactalis.

Ruim vijfhonderd melkveehouders uit Normandië hebben via hun producentenorganisatie een rechtszaak aangespannen tegen het kaasbedrijf. Volgens de boeren betaalt Lactalis hen te weinig voor de melk waardoor ze er vorig jaar gemiddeld €8.000 bij in zijn geschoten. De producentenorganisatie OPNC maakt daarbij gebruik van de juridische mogelijkheden die met een recente wet op de toekomst van de landbouw geschapen zijn.

”Het juridisch maken van de relaties met bepaalde producentenorganisatie is geen oplossing voor de werking van de markt. Lactalis kan niet anders dan deze actie veroordelen en reageren op de zware gevolgen die het kan hebben. Wij houden ons aan de afspraken die we met de boeren hebben gemaakt.” Lactalis pakt en-passant ook de Fédération nationale des producteurs de lait FNPL aan omdat die zich solidair heeft verklaard met de boeren en zich ook als ‘private partij’ bij de rechtszaak heeft aangesloten. ”Die houding van de bond van melkveehouders is zonder meer onverantwoord. Met het oog op het verdwijnen van de quota is het belangrijk om andere relaties binnen de sector op te bouwen. Daarbij hebben we samenhang nodig, geen onnodige aanvullen op private melkverwerkers”, aldus Lactalis.

Beheer
WP Admin