RundveeNieuws

‘Helft Britse melkveehouders gaat stoppen’

Glasgow – De helft van de Britse melkveehouders gaat er de komende tien jaar waarschijnlijk mee stoppen. Alleen al in de maand december hebben zestig boeren hun melkvee van de hand gedaan. Uiteindelijk blijven er nog 5.000 melkveehouders over in Groot-Brittannië. Dat stelde voorzitter Meurig Raymond van de National Farmers Union tijdens de eerste grote zuivelconferentie, Semex, nadat bekend was geworden dat First Milk haar melkleveranciers twee weken lang niet kan uitbetalen.

“Nu de melkprijs is gezakt tot het laagste niveau sinds 2007 en voer vergeleken met die tijd 50 procent duurder is, moeten we gaan vrezen voor de toekomst van de hele sector in ons land. We blijven praten met de supermarkten over de nieuwe prijzenslag met melk, maar die gesprekken verlopen erg moeizaam. We kunnen de markt niet omdraaien, maar er zijn zeker gebieden waar we de situatie voor onze melkveehouders kunnen verbeteren.”

Tijdens dezelfde bijeenkomst dreigde David Handley, voorzitter van de vooral uit melkveehouders bestaande actiegroep Farmers for Action, zelf met melkvee te stoppen. Handley zegt niet alleen te kampen te hebben met de lage melkprijs maar ook met een verpachter ‘die er zijn eigen prioriteiten op na houdt en geen rekening houdt met zijn pachters’. “Als iemand hier denkt dat ik een bedrijf kan voeren terwijl de prijs voortdurend naar beneden wordt gehamerd, dan komt die bedrogen uit. Als de zaken niet snel veranderen, dan stop ik er mee.”

Beheer
WP Admin