RundveeNieuws

FrieslandCampina verlaagt voorschot beperkt

Amersfoort – De leden van FrieslandCampina ontvangen over januari 2015 een gemiddelde melkprijs van €30,15 per 100 kilo. Dat is slechts 50 cent minder dan ze over december ontvingen, maar wel €12,75 minder dan in januari 2014.

Dit geeft aan hoe sterk de melkprijs in een jaar tijd is gedaald. Vergeleken met een jaar geleden, ontvangt de gemiddelde melkveehouder van FrieslandCampina nu ongeveer een derde minder.

Ook de biologische melkprijs is op zijn retour, maar hierbij de is de prijsdaling minder hevig dan in de gangbare melkveehouderij.

Biologische leden van FrieslandCampina ontvangen over januari 2015 gemiddeld €46,14 per 100 liter melk (bij 5 ton per jaar). Dat is €2 minder dan ze over december ontvingen en €3,09 per 100 kilo minder dan gemiddeld over het hele jaar 2014.

Voor een verklaring voor de veranderende uitbetaalprijzen verwijst FrieslandCampina naar de referentiebedrijven. Bij de meeste van hen dalen de melkprijzen omdat er op mondiaal niveau een groot aanbod van melk is. Het overschot op de markt dat hiervan het gevolg is, moet eerst zijn weggewerkt voordat de markt weer kan herstellen. FrieslandCampina weet nog niet precies wat de referentiebedrijven gaan uitbetalen over januari 2015, maar stelt daar een prognose voor op. Aan het begin van het jaar is die altijd met vrij veel onzekerheden omgeven. DOC Kaas vertaalde de huidige ongunstige marktomstandigheden veertien dagen geleden al in een forse daling van de voorschotprijs voor december naar net iets minder dan €26,00 per 100 kilo. Arla maakte ongeveer een week daarna bekend de melkprijs te gaan verlagen naar ongeveer €29,50 per 100 kilo.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin