Rundveehouderij

Nieuws 11862 x bekeken 60 reactieslaatste update:27 jan 2015

FrieslandCampina trekt niet de beurs voor leden met geldzorgen

Amersfoort - Een groep van ongeveer vijftien Friese leden van FrieslandCampina heeft de coöperatie om financiële bijstand gevraagd, omdat ze in liquiditeitsproblemen zitten.

De coöperatie stelt dat ze met dit verzoek aan het verkeerde adres zijn. "Bij dit soort problemen zijn wij geen partij", aldus een woordvoerder.

Uit welk deel van Friesland de betrokken boeren afkomstig zijn, is niet duidelijk. De indruk bestaat dat het grotere melkveehouders betreft die in de voorbije tijd veel hebben geïnvesteerd en nu erg krap zitten.

Coöperatiebestuurder Frans Keurentjes had eerder ook al duidelijk gemaakt dat FrieslandCampina de beurs niet gaat trekken voor de betreffende veehouders. "We zijn geen bank", zo citeert de Leeuwarder Courant hem. De woordvoerder van FrieslandCampina vult aan dat steun aan deze groep melkveehouders om meerdere redenen niet kan. "Het zou ook een scheve situatie creëren ten opzichte van al die andere leden die we hebben."

De financiële problemen van de betreffende leden beziet FrieslandCampina los van de problemen die boeren in het zuiden van Friesland hebben met de muizenoverlast. "Bij deze zaak houden we de vinger aan de pols", aldus de woordvoerder. Daarbij gaat het overigens vooral om eventuele problemen die deze boeren later dit voorjaar zouden kunnen krijgen met de weidegang. Ze kunnen zich daarvoor tot 1 mei opgeven, maar het zou kunnen dat dit voor een aantal van hen dit jaar niet mogelijk is. In die situatie wil FrieslandCampina eventueel naar een oplossing zoeken.

Laatste reacties

 • alco1

  Nu al in de problemen???
  En dat bij de RFC, die nog vijf cent meer betaald als de DOC
  Ik zou het verhaal van deze bedrijven weleens willen horen.

 • tinus888

  In het lc staat de aanvraag bedrijfscertificaten uit te keren,deze bestaan niet ,het is of ledenobligaties vast/vrij of ledencertificaten die wel tussentijds uit te keren zijn. Wie heeft dit bericht naar buiten gebracht?

 • timo

  dit zullen vast wel boeren zijn met muizenschade.... hoop ik.

 • zon

  Zouden de boeren voercoöperaties ook moeten doen,dit zal een aanbods vermindering gaan geven.

 • rmw

  Pure stemmingmakerij, wie slingert dit verhaal de wereld in, en met welk doel? Brengt FrieslandCampina dit zelf naar buiten? verbazingwekkend...
  De focus is verlegd, van weidegang naar teloorgang...

 • Tearpoal

  Bij kippen- en varkenshouders lopen de voerschulden al jaren bij hun voerleveranciers. Kennelijk is het hier geen probleem.Ook VION heeft zo z'n leveringsafspraken met grote varkenshouders. Waarom zou dit bij RFC
  niet kunnen? Mogelijk is de praktijk van RFC ook wel een heel andere dan dat hier geschetst wordt.

 • gvanlaar

  dit zijn boeren die in de afgelopen tijd veel geinvesteerd hebben en nu erg krap zitten...... EIGEN SCHULD DIKKE BULD!!!! had je maar normaal moeten doen en niet zo'n grote stal moete bouwen of andere onzin op je nek halen. doe normaal en je hebt met 32 cent genoeg....

 • xw

  @gvanlaar: leeDvermaak schrijf je met een D in het midden, BULD met een T

 • Koen Franken

  Echt onvoorstelbaar dat men nu al in de financiële zit , en dat na 2 topjaren . Dan heb je in het verleden toch iets niet goed gedaan en teveel met geld gebrast . Heb het al zo vaak gezegd , te lang , te goed geweest . Het heeft veel te gemakkelijk gegaan voor de melkveehoudrij en de gevaren totaal uit het oog verloren . Vergelijk het maar met de huizenmarkt van enkele jaren geleden .

 • Mozes

  Een zeer merkwaardig verhaal. Bij voormalig Frieslandfoods hadden wij aandelen B op naam gesteld. Daarnaast waren er nog ledencertificaten uit de Coberco-tijd. Friesche boeren zijn nooit lid geweest van Coberco en hadden alleen aandelen B. In het artikel wordt gesproken over 15 Friese boeren. Over welke certificaten heeft de Leeuwarder Courant het?

  Overigens vind ik dat je taken duidelijk gescheiden moet houden: de bakker is er voor brood, de slager voor vlees, FrieslandCampina voor melkverwaarding en de bank voor geld.

 • vink

  mozes, kromme vergelijking, de bank wil zijn geld terug, maar ik heb nog nooit een bakker of slager gezien waar je je brood of vlees terug moest brengen.

 • alco1

  Vink. Ken je het gezegde: 'Schoenmaker blijf bij je leest'.

 • mvedder

  FC is geen bank, die boeren wel dan?

 • minasblunders1

  Daar heeft MVedder wel een punt.

 • aarthamstra1

  De slager voor vlees ,de bakker voor brood ,de coöperatie ikke ikke en de rest kan stikken?????

 • koestal

  Misschien een andere zuivelfabriek opzoeken ,dan wordt het ledenkapitaal wel uitbetaald,heb je in ieder geval wel geld om de problemen op te lossen

 • doener

  Als ondernemer moet je wat geld reserveren voor tegenvallende jaren. In de toekomst zal het vaker kunnen gebeuren dat de prijzen kunnen schommelen. Melkveehouderij heeft altijd een stabiele melkprijs gehad. Dit zal in de toekomst wel eens kunnen veranderen. En bij een categorie is,ik wil snel groot worden en zo weinig mogelijk belasting betalen.

 • doener

  Als ondernemer moet je wat geld reserveren voor tegenvallende jaren. In de toekomst zal het vaker kunnen gebeuren dat de prijzen kunnen schommelen. Melkveehouderij heeft altijd een stabiele melkprijs gehad. Dit zal in de toekomst wel eens kunnen veranderen. En bij een categorie is,ik wil snel groot worden en zo weinig mogelijk belasting betalen.

 • W Geverink

  Er was een tijd, niet zo lang geleden dat de vraag en de prijs niet kapot konden. Dat is de tijd waarin een ondernemer met uitbreidingsplannen had kunnen proberen om een goed volume prijs contract uit zijn afnemer te krijgen. Op deze site staan veel boeren die risico nemen door zich diep in de schulden te steken. Er wordt gepraat over het managen van meer koeien, meer productie meer welzijn en daaraan verbonden kosten. Nooit wordt er gepraat over het managen van het financiele risico. Als je geen vangnet hebt in de vorm van een contract of marktbescherming moet je gewoon flink wat geld achter de hand hebben.

 • alco1

  Zijn er nu werkelijk mensen die vinden dat de RFC als opvangnet moet dienen voor boeren die in financiële nood komen?

 • Kelholt

  Dit kan zo naar het programma kan niet waar zijn

 • Kelholt

  Dit kan zo naar het programma kan niet waar zijn

 • Mozes

  Goed idee @koestal #16, als ze overstappen krijgen ze niet alleen het ledenkapitaal uitgekeerd maar ook nog een door de EU voorgeschreven oprotpremie van 5 cent per liter.

 • abtje

  @Alco Nee, Fc hoeft niet als vangnet te dienen. Die boeren doen het zelf ergens fout.
  Het enigste waar Fc zich bij op het hoofd mag krabben is dat ze MISSCHIEN een verkeerde indruk hebben gewekt. De verwerkingscapaciteit verdubbellen en roepen dat alles verwerkt wordt.
  Zijn ze alleen vergeten nadrukkelijk te melden dat de prijs wel eens kan/kon halveren.

 • Ishtar

  @beste Alco, wie zou er volgens jouw deze boeren bij moeten springen?

 • mvedder

  Die boeren kunnen het natuurlijk fout doen, het kan ook zijn dat ze net het bedrijf hebben overgenomen en wel aan de ouwe dag van pa en moe hebben gedacht!

 • Mozes

  @ishtar, de bank is er voor geld.

 • maatje 1904

  die 15 boeren shame on you.

 • koestal

  Nee ,de DOC boeren hoor je helemaal niet klagen,die zullen wel reserves hebben opgespaard.

 • BO(skabout)ER

  Zinloos om hierop te reageren, we weten de situatie en het verhaal niet. Alleen het feit dat ze bij FC aankloppen is wat apart.

 • hooghoes

  Heel goed koestal , dat heb ik zeker. Ik heb geleerd van 2009 .

 • hooghoes

  Dat klopt koestal .heb geleerd van 2009 !!!!

 • boerke brabant

  is misschien wel iets voor boerderij.nl. We zien op deze site eigenlijk alleen maar succesverhalen te zien. Boeren die hun veestapel meer dan verdubbelen, melkrobots, voerrrobots en mestrobots aanschaffen. De één nog groter dan de ander.
  Blijkbaar is er in de melkveehouderij ook een keerzijde (dat wisten we al maar zien we hier nooit terug)
  Probeer een aantal van die 15 boeren te achterhalen, vertel dat verhaal, anoniem, Kunnen we wellicht meer van leren dan wéér een reportage over een nieuw stal van een paar honderd koeien....

 • Mozes

  Het lijkt mij in ieder geval een taak voor Boerderij om uit te zoeken wat er waar is van het bovenstaande verhaal en hoe dat precies zit.

 • T@deler

  Boerderij.nl weet dat het Friese leden zijn.
  Dat had de LC nog niet verraden in het krantenartikel van zaterdag.
  Dus misschien volgen er nog meer onthullingen.

 • Tearpoal

  En Mozes, als boerderij met een onderzoek komt, waar is daar dan het waarheidsgehalte van? Boerderij heeft ook adverteerders waar rekening
  mee moet gehouden worden.

 • klaas.van.der.horst1

  @Tearpoal en Mozes. We hebben de betreffende boeren nog niet gevonden. De link met de adverteerders zie ik overigens niet. FriCa adverteert niet bij ons en nieuws gaat ook nog eens vóór andere belangen.Geloofwaardigheid en onafhankelijkheid zijn ook voor adverteerders de beste waarde om op mee te liften.

 • ohzo

  Waarom moet men weten welke bedrijven in de problemen zitten? Zo grappig is dat niet.

 • boerke brabant

  @ohzo, we hoeven niet te weten wie die boeren zijn. Laat ze anoniem hun verhaal doen , kunnen andere boeren wellicht iets van leren. Na 2 goede jaren , hoe kan je als melkveenhouder dan nu al in de problemen zitten ? Mogelijk een heel voor de hand liggende reden, mogelijk ligt het iets complexer ?

 • Mozes

  Ik hoef niet te weten welke boeren dit zijn. Zelfs de reden waarom ze in moeilijkheden zitten is voor mij van secundair belang. Ik wil alleen weten op welke gronden zij bij FrieslandCampina aankloppen en niet bij hun bank. En hoe dat zit met die certificaten waar over gesproken wordt.

 • klaas.van.der.horst1

  De gronden zijn vooralsnog onduidelijk. FrieslandCampina gaat de certificaten vast niet vrijgeven. DOC Kaas meldt dat het in geval van verzoeken van haar leden daar ook niet op zal ingaan. De statuten staan dit niet toe, zegt dir. Ligthart. DOC Kaas heeft overigens ook nog geen vragen om steun van de leden gehad.

 • landboer

  Goeie reactie #24

 • Demeter Griend

  Als je hebt overgefinancieert omdat je zo graag wilde bouwen en het laatste stuk grond per se wilt hebben kan het wel eens tegen zitten.

  Laat de markt gewoon zijn werk doen daar is niets mis mee.

 • wmeulemanjr1

  Met zoveel eisen bij FC behoort wel een wat meer passende beloning, we lijken wel elite boeren nu we zo goed scoren in het nieuwe puntensysteem.

 • Demeter Griend

  Live hard die young.
  In boerentaal
  Wordt heel groot en ga failliet

 • koeien10

  met dat punten systeem kun je geen rekeningen betalen en met steeds meer onzinnige regels ben je wel geld nodig om het te betalen

 • Koen Franken

  Veel te lang veel te goed geweest , de kostprijs totaal uit het oog verloren omdat men dacht dat het niet op kon . Stallen gebouwd welke maar voor een gedeelte vol zijn gezet , kan gewoon niet .

 • jrboer

  @44 Voor die melkprijs van FrieslandCampina heb je wel wat extra inspanning over. Als je kan rekenen dan kan je wel ongeveer becijferen hoeveel extra een boer met een miljoen liter melk de afgelopen 5 jaar meer heeft gevangen dan een zelfde boer bij DOC

 • John*

  toch wel t bewijs dat de melkveehouderij op losse schroeven staat. Nog meer dan de intensieve veehouderij. Een bedrijfsovername + groei + modernisering van het bedrijf. Som van drie dingen die het op korte termijn eventjes knap lastig maken maar op lange termijn natuurlijk wel goed uitpakken. Heeft dit misschien iets te maken met de financieringen van deutsche bank? over de afloop daarvan hebben we niet veel meer gehoord.

 • Foxxy

  Bij een gelijke melkprijs en een gemiddelde inflatie, is bij een uit-geoptimaliseerd bedrijf , groeien de enige mogelijkheid om eenzelfde inkomen te behouden! Nix mis mee! Alleen wel binnen proporties !

 • wmeulemanjr1

  jrboer#48, FC vergelijken met DOC is niet oké. FC is een A-klasse merk wat door zeer veel extra inspanning van velen tot stand is gekomen, daar moet wel een redelijke melkprijs tegenover staan lijkt mij. Dat DOC zeer slecht betaald doet daar niet toe.

 • Fermer

  @Foxxy, is het niet andersom? Zorgt groei in de melkveehouderij niet juist voor een gelijkblijvende melkprijs? Trouwens, hoeveel hebben een uit-geoptimaliseerd bedrijf? En met vreemde arbeid, nodig voor verdere groei, kun je dan je eigen beloning daarnaast ook nog realiseren?
  @John, wie zegt dat groei+modernisering in Nederland of W-Europa op lange termijn goed uitpakken, wanneer je moet concureren met lage lonen landen met heel andere regels en omstandigheden?

 • cornelis 22

  Kijk even op de homepage van zuivel.nl zie dat de laatste twee weken de prijzen fors oplopen. Crisis is al weer over ,als hij er al geweest is.

 • veldzicht

  Lijkt veel op de huizenhypotheek problemen,huis kopen gelijk maar geld aanvragen om de keuken en badkamer te verbouwen en dan moet er natuurlijk nog een verre vacantie afkunnen,zo ken ik boeren die nog maar enkele jaren geleden het bedrijf hebben overgenomen en nu al een peperdure stal hebben gebouwd(die half leeg staat) land en melkqutum hebben gekocht, kortom het kon niet op
  als de prijs 45 cent was gebleven was het geen probleem maar daar kan je toch niet op bouwen.

 • bert bert

  Het lost zich wel weer op en de grote bekken met hun veel geld zul je niet meer horen want ze staan graag in de belangstelling dat ze aan die lage prijs nog verdienen ,ja arme fiere boeren maar helaas nu kunnen ze niet
  We zullen zien naar de toekomst wie nog melkt ,ik niet want geen opvomging

 • pette

  als het hier om de super heffing gaat heb ik daar weinig beklag mee eerst schreeuwt men het melkt super, dan moet superheffing worden betaald en dan begint geklaag,dat is toch kwestie van keuzes??of zie ik dat verkeerd

 • bb40

  Fc moet vooral coulant zijn bij, privé dingen en domme pech.
  In financiële gevallen zal de bank tegen de boer zeggen :regel maar wat met de fabriek.
  Dan kan fc de moeilijke gevallen helpen, en de bank mooi weer spelen.
  Terecht dat fc in dit geval nee zegt

 • aarthamstra1

  De fabriek voor de melk. de bank voor het geld. De mens ????

 • Foxxy

  @ emmerei , voorheen in ons quotum-systeem was groei dus niet een dalende melkprijs ! Wat ons anno 2015 staat te wachten? Geen idee, maar ik klamp vast aan groei,terwijl ik feitelijk mezelf (nog) niet onder de marge-rekenaars wil scharen !

 • Paalder

  Kunnen die boeren geen paar ha grond verkopen, hebben ze weer een ton.

Laad alle reacties (56)

Of registreer je om te kunnen reageren.