Rundveehouderij

Nieuws 2344 x bekeken 8 reacties

FrieslandCampina: lager resultaat, omzet op peil

Amersfoort – Het operationeel resultaat van FrieslandCampina valt over 2014 lager uit dan over 2013. De omzet blijft op een vergelijkbaar niveau. Dat meldt topman Cees 't hart in het Financieele Dagblad. Als redenen voor het lagere resultaat worden de valutacrisis, de uitbraak van ebola in Afrika, de brand in de kaasfabriek in Gerkesklooster en de Russische boycot genoemd. De omzet van de zuivelonderneming kwam in 2013 uit op €11,4 miljard, het bedrijfsresultaat lag op €513 miljoen.

Gedurende de eerste helft van 2014 daalde het bedrijfsresultaat al met €102 miljoen (37,1 procent) naar €173 miljoen. Toen speelde vooral het negatieve valuta-effect (€59 miljoen) de onderneming parten. In de tweede helft van afgelopen jaar waren de Russische boycot, dalende verkopen in Nigeria en hoge zuivelvoorraden in China  volgens 't Hart goed voor nog een tegenvaller van nog eens €130 miljoen.

Naar Rusland exporteerde FrieslandCampina in 2013 nog voor €190 miljoen, met name kaas. Op 6 augustus 2014 sloot Rusland echter de grenzen voor het grootste deel van de agroproducten uit de Europese Unie voor tenminste één jaar.

Ook in de belangrijke groeimarkt Nigeria ervaart de zuivelonderneming forse tegenwind. De ernstige infectieziekte ebola legde een zware druk op de lokale handel. Wel werd eind oktober 2014 Nigeria door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO officieel vrij verklaard van ebola.

't Hart zegt nog niets over de eventuele gevolgen van de mindere resultaten op de prestatietoeslag. In september werd al €0,825 per 100 kilo melk, 75 procent van de pro forma prestatietoeslag, uitgekeerd. De zuivelonderneming presenteert donderdag 12 maart haar officiële jaarcijfers.

Laatste reacties

 • agratax2

  We kunnen directie en bestuur feliciteren met het feit dat het mindere resultaat geheel te danken is aan invloeden van buitenaf. Zij gaan geheel vrij uit en zullen dan ook wel aanspraak maken op de eindejaarsuitkering.

 • boerderij12

  wat is het resultaat nu over tweede halfjaar?
  Of is dit vast een voorbereiding op slecht nieuws.

 • europeandairy

  in 2013 was het bedrijfsresultaat 313 miljoen. Dit jaar dus 232 miljoen minder, ofwel 81 miljoen = - 74%

 • janamtink@gmail.com

  Valuta crisis ? De euro zakt al tijden en staat nu op een dieptepunt , dat is toch goed voor de export en winst ??

 • abtje

  Melk verwaarden blijft moeilijk. Makkelijker is het om boerengeld uit te geven aan kunstwerken, leerstoelen en aan allerlei andere items. Geld van een ander moet rollen. Om dat enigszins te verhullen spelen we de boeren even uit tegen elkaar. Weidegang toeslag/boete en kostprijs verhogingen leiden ze wel even af.

 • Ishtar

  Volgend jaar zit de winst wel goed, nee wordt super!
  Immers leden van deze coöperatie die hun gronstoffen leveren, zullen voor een lagere prijs leveren als 2014, structureel.
  Daarnaast filten de zogenaamde 'Royal' Friesland Campina, vele waardevolle mineralen, sporen elementen etc etc uit de rauwe melk en verkopen dat voor grof geld apart!
  Dat is nog eens bussiness en zal nog meer geld opleveren!
  Echt ondernemingschap dus van dit zogenaamde 'royal' bedrijf.
  Immers consumenten denken dat melk gezond is, maar weten toch niet dat RFC dit er uit filteren, die kopen de witte drap toch wel.
  Nee, dit is een vb bedrijf voor oprechte Nederlanders, een bedrijf om trots op te zijn!

 • alco1

  @Ihstar. Weet je wat recalcitrant gedrag is.
  Wij wel

 • europeandairy

  Wat er ook aangevoerd wordt door Friesland als reden van het fors afgenomen bedrijfsresultaat, de meeste evidente staat er niet tussen, dat is namelijk het feit dat men consequent te hoge melk prijzen heeft betaald.

  De gemiddelde garantie prijs bedroeg in 2014 € 39,30 tegenover € 39,45 in 2013 ofwel - 0,4 % lager. Zeer bescheiden.

  Kijken we naar basis producten dan zien we dat Boter in 2013 gemiddeld
  € 3910,-/t opleverde tegenover € 3325/t in 2014, ofwel - 15%. Mager Melkpoeder leverde in 2013 gemiddeld € 3025/t op tegenover € 2590/t in 2014, ofwel - 14%.Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.