RundveeNieuws

FrieslandCampina: lager resultaat, omzet op peil

Amersfoort – Het operationeel resultaat van FrieslandCampina valt over 2014 lager uit dan over 2013. De omzet blijft op een vergelijkbaar niveau. Dat meldt topman Cees ’t hart in het Financieele Dagblad. Als redenen voor het lagere resultaat worden de valutacrisis, de uitbraak van ebola in Afrika, de brand in de kaasfabriek in Gerkesklooster en de Russische boycot genoemd. De omzet van de zuivelonderneming kwam in 2013 uit op €11,4 miljard, het bedrijfsresultaat lag op €513 miljoen.

Gedurende de eerste helft van 2014 daalde het bedrijfsresultaat al met €102 miljoen (37,1 procent) naar €173 miljoen. Toen speelde vooral het negatieve valuta-effect (€59 miljoen) de onderneming parten. In de tweede helft van afgelopen jaar waren de Russische boycot, dalende verkopen in Nigeria en hoge zuivelvoorraden in China  volgens ’t Hart goed voor nog een tegenvaller van nog eens €130 miljoen.

Naar Rusland exporteerde FrieslandCampina in 2013 nog voor €190 miljoen, met name kaas. Op 6 augustus 2014 sloot Rusland echter de grenzen voor het grootste deel van de agroproducten uit de Europese Unie voor tenminste één jaar.

Ook in de belangrijke groeimarkt Nigeria ervaart de zuivelonderneming forse tegenwind. De ernstige infectieziekte ebola legde een zware druk op de lokale handel. Wel werd eind oktober 2014 Nigeria door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO officieel vrij verklaard van ebola.

’t Hart zegt nog niets over de eventuele gevolgen van de mindere resultaten op de prestatietoeslag. In september werd al €0,825 per 100 kilo melk, 75 procent van de pro forma prestatietoeslag, uitgekeerd. De zuivelonderneming presenteert donderdag 12 maart haar officiële jaarcijfers.

Beheer
WP Admin